Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đurđica Jurković
  • 14.10.2015. 08:30

Problemi i u odličnoj vinarskoj sezoni

Iako joj je ovo jedna od najboljih godina što se tiče odličnog uroda i kvalitete grožđa od kojeg će proizvesti odlična vina, ovu vrijednu ženu vinogradarku i vinarku muči teška prodaja vina, nezavršeni suvremeni podrum i sve teže preživljavanje od te proizvodnje.

  • 387
  • 55
  • 0

Poljoprivredna tehničarka Đurđica Jurković iz Brodskog Stupnika, vlasnica obrta Vinogradi i podrumi Jurković, vinogradarstvom i proizvodnjom vina uspješno se bavi od 1989. godine. Ljubav prema toj grani poljoprivrede naslijedila je, kaže, od strica Stjepana, velikog zaljubljenika u vinovu lozu i podrumarstvo koji je, kažu, svojevremeno bio jedan od najboljih vinara u slavonskobrodskom kraju.

Đurđica na tri hektara uzgaja četiri sorte vinove loze: najzastupljenija je graševina, a ima i pinot bijeli, chardonnay i rajnski rizling, a za ovu godinu kaže da je bila upješna za vinogradarstvo. "Berba je bila odlična, podsjeća me na 2005. godinu kada smo imali jednu od najboljih berbi. Zadovoljna sam i urodom i kvalitetom grožđa, odličan je sklad šećera i kiselina, pa očekujemo vrhunska vina sa 13 do 13,5 alkohola."

Đurđica Jurković

Podrum nezavršena investicija

Budući da u starom podrumu nije više bilo mjesta niti uvjeta za proizvodnju vina, Đurđica se u ovim kriznim vremenima prije tri godine odlučila na pomalo riskantan potez - gradnju novog suvremenog podruma.

"Novi podrum je s jedne strane četiri metra ukopan u brdo, što je i te kako poskupilo njegovu gradnju, ali je funkcionalno. Riječ je o prilično velikoj investiciji, predračunska vrijednost je oko 2 milijuna kuna, naravno bez potrebne opreme. U gradnju objekta uložila sam 30% vlastitih sredstava, ostatak je kredit. Da sam znala, ne bih uopće ulagala svoj novac, nego bi ga gradila u etapama. Nažalost, zbog nedostatka novca, podrum još nije završen, Trenutačno koristim dio tog podruma u kojemu su cisterne, on je skoro završen", kaže Đurđica.

Na pitanje hoće li se za završetak podruma natjecati za sredstva iz jedne od mjera Programa ruralnog razvoja, Đurđica kaže da za taj novac vjerojatno nema šanse. "Koliko znam, oni ne priznaju ovo što smo do sada uložila, iako je gradnja počela tek prije dvije godine i nije završena. Ne priznaju što sam uložila vlastita i kreditna sredstva".

Čekamo bolje sutra

Iako nema velike površine pod vinovom lozom, ova vrijedna žena koja glavninu teških poslova u vinogradu, podrumu i prodaji obavlja sama, veliku pozornost poklanja kvaliteti vina koju nastoji održati, po čemu je prepoznatljiva u Brodsko-posavskoj županiji, ali i šire.

"Kvaliteta vina je dobra, međutim, što vrijedi danas imati nešto kvalitetno!? To je jako teško prodati, kvalitetu ne možeš naplatiti. Ulaganja u vinograd i podrum su velika, a zbog velikog uvoza, ali i sve veće nelojalne konkurencije domaćih proizvođača koji prodaju na crno, teško je opstati. Hvala Bogu, imam stalno tržište, prodajem ja vino, imam kupce koji su se naviknuli na moja vina i cijene ih, samo što dalje sve je teže", žali se Đurđica na trenutačno stanje.

Na pitanje kakvi su planovi, pola u šali pola u zbilji kaže: "Najbolje bi bilo otići u neku drugu državu, potražiti azil, jer koga od mjerodavnih u ovoj državi zanima proizvodnja!? Planovi su kako preživjeti, čekamo bolje sutra!"


Fotoprilog


Tagovi

Đurđica Jurković Podrumarstvo Graševina Pinot bijeli Chardonnay Rajnski rizling Vinogradarstvo Berba Podrum Investicija Tržište Vino.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]