Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogradarska edukacija
  • 30.08.2015. 09:30

Pripreme za berbu u sušnoj godini!

Vinogradari s kutjevačkoga područja organizirali su edukaciju na kojoj su im stručnjaci govorili o pravilnoj tehnologiji vezanoj uz berbu te načinima kako napraviti dobro vino i takvim ga očuvati.

Foto: Vladimir Protić
  • 398
  • 32
  • 0

Članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara Veteri Castra iz Vetova nedaleko od Kutjeva, tokom cijele vegetacijske godine održavaju edukacije za tamošnje vinogradare. Tema ove posljednje bila je berba grožđa, koja će ove godine uraniti.

Sredstva za taloženje važnija su i od kvasca

"Vinogradarima smo govorili o odabiru kvasaca te općenito pripremama za berbu u ovoj izrazito sušnoj godini. Očekujemo jako lijepu berbu, kakvu nismo imali već duži niz godina. Naša tvrtka ima sve enološke preparate za podrumarstvo, a vinogradarima ćemo preporučiti enzime za taloženje, preparat za taloženje mošta i kvasce. Po mom mišljenju izbor sredstava za dobro taloženje važniji je i od izbora kvasca. Grožđe kao sirovina mora biti dobro, a postupak s njim pravilan i brz. Taloženje također mora biti pravilno, kao i osiguranje prihrane kvasca te sam kvasac na kraju. Ove godine očekujemo dobra vina u ovom kraju", kazao je Stjepan Stojaković iz tvrtke Begerow, a prenio portal pozeska-kronika.hr

Predsjednik udruge Branko Jakobović na edukaciju je pozvao i vinare iz kutjevačke i kaptolačke udruge vinara.

Ako se nešto ne dogodi, ova će berba biti izvrsna

"Do sada smo imali edukacije o radovima u vinogradima, koji su sada praktično gotovi i predstoji nam berba. Više-manje to su nama poznate stvari, ali ja ih uvijek volim ponoviti, posebno zato što svake godine doznamo nešto novo, jer tehnologija ide naprijed. Ne volim davati prognoze, ali grožđe odlično izgleda i ovo bi mogla biti izvrsna berba. Nadam se da se u ova dva, tri tjedna do berbe, neće dogoditi ništa, što bi pokvarilo naša očekivanja. Dobra turistička sezona malo je ispraznila podrume, no zaliha još ima. Ova dobra berba malo će nadoknaditi nekoliko prošlih lošijih godina", optimističan je Branko Jakobović.

Edukacija, na kojoj je bilo 50-tak vinograda, udruga je organizirala a u suradnji s tvrtkom Enoteh d.o.o. iz Siska, koja je zastupnik njemačke tvrtke Begerow, koja proizvodi sredstava za malolaktičnu fermentaciju i upravljanje kiselinama kod bijelih, rose i crnih vina.

Prije one u vinogradima, berba grožđa, ali kroz uprizorenje na pozornici, moći će se vidjeti u nedjelju na Aurea festu, na Trgu sv. Trojstva u Požegi, a u prikazu će zajedno sudjelovati udruge vinara i KUD-ovi s požeškoga područja.

Foto: Vladimir Protić


Tagovi

Veteri Castra Vetovo Kutjevo Vegetacijska godina Edukacije Berba grožđa Kvasac Enološki preparati Enzimi za taloženje Stjepan Stojaković Begerow Branko Jakobović Kaptolska udruga vinara Nove tehnologije Izvrsna berba Enoteh d.o.o. Sisak


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!