Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ampelotehničke mjere
  • 30.12.2018. 16:30

Preventivnim mjerama zaštititi vinograd od niskih temperatura

Preventivne mjere usmjerene su na pravilan izbor sorti i položaja za podizanje vinograda. Pri izboru sorti glavno pravilo je da se u područjima s češćom pojavom niskih temperatura sade sorte koje spadaju u grupu otpornih i vrlo otpornih.

Foto: Flickr / EdgarJa
  • 339
  • 26
  • 0

Kako objašnjava diplomirani inženjer poloprivrede Dejan Tonić, mjere koje se poduzimaju radi zaštite vinograda od niskih temperatura dijele se u dvije grupe: preventivne i terapeutske. Preventivne mjere usmjerene su na pravilan izbor sortipoložaja za podizanje vinograda, zagrtanje vinograda. Pri izboru sorti glavno pravilo je da se u područjima s češćom pojavom niskih temperatura sade sorte koje spadaju u grupu otpornih i vrlo otpornih.

Vinograd zasnivati na blago nagnutom terenu

Da bi se izbjegle štetne posljedice koje nastaju zbog utjecaja konfiguracije terena, trebalo bi  voditi računa o tome da se vinograd zasniva na blago nagnutom terenu, gdje se rijetko javljuju temperaturni ekcesi i gdje ne postoje depresije. Ukoliko postoje manje depresije, prije podizanja nasada ih treba zatrpati. Ako se vinograd podiže na izlomljenom terenu obavezno se prije podizanja mora ustanoviti takozvana mrazna linija, koja bi trebala pokazati na kojem području ne treba podizati vinograd.

Zagrtanje obaviti tijekom jesenskih radova u vinogradu

U jesen se tijekom redovne jesenske duboke obrade zemljišta obavlja i zagrtanje vinograda. Zagrtanje prizemnih dijelova čokota obavezno je bez obzira na potencijalnu mogućnost izmrzavanja. Kod niskih oblika čokota zagrtanje treba napraviti tako da se pokriju najmanje tri do pet okaca na lastarima. Ako se na niskim oblicima čokota primjenjuje mješovita rezidba, zagrtanjem se pokrivaju lastari koji se na proljeće koriste za rezidbu na lukove. Kod čokota sa srednje visokim i visokim stablom zagrće se prizemni dio čokota sa kondirima za zamjenu u slučaju smrzavanja.

Zimska rezidba vinove loze

Zagrtanje slijedi odmah nakon berbe

Zagrtanje se može obaviti mehanički, to jest pomoću plugova zagrtača, nakon čega se obavlja i ručna korekcija. Zagrtanje se počinje po okončanju berbe i ono se može raditi do pojave jačih jesenskih mrazeva. S druge strane, odgrtanje vinograda se obavlja nakon što se u proljeće zemljište ocijedi, slegne i prosuši. Ono se mora napraviti po kretanju okaca i to plugom odgrtačem, uz ručnu korekciju.

Nakon prolaska opasnosti od niskih temperatura, provode se mjere koje se sastoje od odgovarajuće rezidbe, intenzivne zaštite i gnojenja. To treba doprinijeti obnovi vegetativnog i rodnog potencijala.


Tagovi

Vinograd Zima Čokoti Preventivne mjere Dejan Tonić Zagrtanje Odgrtanje


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.