Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 16.04.2015. 15:00
  • Virovitičko-podravska

Preventivna zaštita vinove loze

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 91
  • 7
  • 0

Vinova loza nalazi se u stadiju vunastog pupa. Potrebno je izvršiti i prvu preventivnu zaštitu loze protiv gljivice uzročnika crne pjegavosti ( Phomopsis viticola). Gljivica uzročnik ove bolesti prezimljuje u obliku piknida odnosno crnih točkica na rozgvi, iz kojih se za vrijeme kiše oslobađaju konidije koje zaraze listiće.

Za preventivnu zaštitu koristite neki od organskih fungicida (Delan 700 WDG, Folpan 80WDG, Dithanem 45, Antarcol 70 WG ili Polyram DF) ili neki od bakrenih pripravaka (Nordox 75 WG, Nordox super 75, Kocide DF, Cuprablau Z, Cuprablau Z ultra ili Crveno ulje EC koje je kombinacija bakra i mineralnog ulja).

Fungicide na bazi sumpora (Chromosul 80, Thiovit jet, Kumulus DF, Kalinosul 80 WG, Kossan WG ili Cosavet DF) u povećanoj koncentraciji dodajte zbog sporednog akaricidnog djelovanja na grinje (por. Eriophyidae). Naročito u vinogradima gdje znamo da su bile prisutne prijašnjih godina.

Na lokalitetima gdje je prošle godine bilo šteta od gusjenica koje su izjele pupove, potrebno je prekontrolirati nasade i za savjet za zaštitu obratiti se Savjetodavnoj službi.

Sredstva za zaštitu koristite prema priloženoj uputi za upotrebu, na propisani način zbriniteambalažu te voditie evidenciju o uporabi.

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.,
e-mail: Ana.Marija.Cajkulic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinova loza Crna pjegavosti Phomopsis viticola Rozgva Konidije Fungicidi Delan 700 WDG Polyram DF Bakar Kocide DF Cuprablau Z ultra Crveno ulje Sumpor Kalinosu 80 WG Cosavet DF Gusjenice Ana-Marija


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.