Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 15.04.2015. 09:00
  • Sisačko-moslavačka

Preventivna zaštita loze protiv crne pjegavosti

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 65
  • 3
  • 0

Na većini lokaliteta vinova loza nalazi se u razvojnom stadiju vunastog pupa, a na ranim sortama pupovi su u fazi otvaranja. Narednih dana meteorolozi najavljuju porast temperature zraka, a mogućnost oborina najavljena je tijekom vikenda.

Vinogradare upućujemo da izvrše prvu preventivnu zaštitu za suzbijanje fomopsisa ili crne pjegavosti (Phomopsis viticola). Loza je na zarazu uzročnikom crne pjegavosti, najosjetljivija u fenofazi otvaranja pupova i pojavi prvih listića. Učinkovita zaštita provodi se isključivo preventivno u vrijeme pojave prvih listića, dan ili dva prije najavljenih oborina, jer oborine u ovoj razvojnoj fazi vinove loze pogoduju zarazi izboja i listića.

U ovom razvojnom stadiju moguća je primjena pripravaka na osnovi bakra: Nordox 75 WG ili Cuprablau Z,

Moguća je primjena gotovih kombinacija bakrenih pripravaka i mineralnog ulja: Crveno ulje. Za smanjenje populacije grinja, bakrenim je pripravcima moguće dodati pripravke na osnovi sumpora, ali u pojačanoj koncentraciji. Ukoliko se koriste pripravci na osnovi sumpora, ne preporuča se miješanje s pripravcima koji sadrže mineralna ulja.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebite prema uputi proizvođača, a praznu ambalažu zbrinite na propisani način. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na web adresi.

Suzana Slovic, dipl.ing.
E-mail: Suzana.Slovic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinogradari Preventivna zaštita Crna pjegavost Phomopsis viticola Prvi listići Zaraza izboja Bakar Nordox 75 WG Mineralno ulje Crveno ulje Grinje Sumpor Suzana Slovic


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.