Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prvo pretakanje vina
  • 19.12.2017. 18:00

Pretakanjem do dobrog vina

Vrijeme je za prvo pretakanje vina! Je li vaše vino stabilno na zraku?

Foto: ELMANQUE / Pixabay
  • 2.434
  • 118
  • 0

Pretakanje vina predstavlja presipanje vina iz jedne posude u drugi. To je vrlo delikatan posao, koji treba obaviti četiri tjedna nakon fermentacije vina, odnosno završetka vrenja.

Mnogi griješe, jer smatraju da vino treba što duže držati na talogu. Naprotiv, ovim činom se neugodan miris iz taloga može prenijeti u vino, a također se mogu aktivirati i štetni mikroorganizmi, koji će pogoršati kvalitetu vina.

Vino mora biti stabilno prije pretakanja

Kvalitetno vino zahtjeva dva ili tri pretakanja, ali je prvo najbitnije, jer se tada odstranjuje najveća količina nepoželjnih tvari. Prije početka pretakanja potrebno je ustanoviti je li vino stabilno na zraku jer od toga ovisi vrsta pretakanja.

"Vino se sipa u čašu, ili neku drugu prozirnu posudu, i ostavi da odstoji do sljedećeg dana. Ako vino još nije stabilno, na površini će se pojaviti prsten tamne boje, a dužim stajanjem cjelokupno vino obojit će se tamnom bojom. Uzrok ove pojave je pljesnivo grožđe u tijeku pripravljanja vina i nedovoljno sumporiranje. Ako se u vinu pojavi tamni prijelom, obavlja se zatvoreno pretakanje. Ako je vino napravljeno od potpuno zdravog grožđa, najčešće se koristi takozvano otvoreno pretakanje", objašnjava dipl. ing. Zorica Petkanić.

Vrste pretakanja vina

Pretakanje može biti otvoreno, poluzatvoreno i zatvoreno, ovisno od prisustva zraka.

Kod otvorenog pretakanja vino direktno dolazi u dodir sa zrakom pa ga je potrebno dosumporirati s 3 g - 5 g sumpordioksida na 100 litara.

Poluzatvoreno pretakanje koristi se kod vina koja su kiselija, s manje ekstrakta i za koja je jako bitno da očuvaju, kako miris i ukus sorte, tako i aromatičnost. Koristi se kod vina napravljenih od muškatnih sorti grožđa.

Zatvoreno pretakanje vrši se najčešće kod drugog pretakanja vina. Najjednostavniji način je preko slavine, u manju posudu, slobodnim padom. Posjedujete li pumpu, ovaj postupak se znatno olakšava i ubrzava. Radi se kada je vino sklono oksidaciji, kada želimo smanjiti kiseline ili kada se pretače u boce.

Foto: ELMANQUE / Pixabay


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]