Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 26.09.2008.

Pregradska kapljica postala novi brend Branja grojzdja

  • 1.009
  • 47
  • 0

Ovogodišnje Branje grojzdja, i to 38., otvoreno je pokraj crkve sv. Lenarta iznad Pregrade i time se najveća pregradska turističko-gospodarska priredba još više približila prirodi jer njezin je cilj ubiranjem plodova proslaviti cjelogodišnji mukotrpni rad vinogradara.

Među brojnim uzvanicima bili su mnogi načelnici i gradonačelnici zagorskih općina i gradova, a krapinsko-zagorska županica Sonja Borovčak, pozdravljajući nazočne, istaknula je da su pregradski kraj, ali i cijela županija, pretrpjeli velike štete u prošloljetnim elementarnim nepogodama te apelirala na Ivana Jarnjaka, potpredsjednika Hrvatskog sabora koji je Branje grojzdja i otvorio, da država novcem nadoknadi štetu.

Nažalost, dosadna kiša spriječila je uzvanike da se upute u vinograd pod Lenartom u berbu, a zaklon su našli u starinskoj kleti Stjepana Javornika. Počasni građanin Pregrade Ivan Jarnjak zadržao se u kleti više od pola sata i u razgovoru s domaćinom pokazao odlična znanja o tehnici prerade grožđa.

Pregradsko Branje grojzdja od ove godine ima novi brend pregradsku kapljicu. Riječ je o vinu nastalom kupažiranjem, odnosno miješanjem probranih vinskih sorata koje su bile na ovogodišnjem ocjenjivanju vina u Pregradi, a ideju su osmislili vinari s Turističkom zajednicom Pregrade.

To je vino daleko od kiseliša, ali opet mora imati lijepu kiselinu. Znamo da je naša navika i način te kultura pijenja vina gemišt i zato ne treba bježati od gemišta. Poželio bih da ova bačva s pregradskom kapljicom bude začetnik jedne vinarske zadruge, ne smo u Pregradi, nego u svakom zagorskom mjestu jer već se pojavljuje problem trženja vinom. U Zagorju su mali proizvođači koji nikad neće imati velike površine i ako se ne udruže u neku asocijaciju, neće moći prosperirati na tržištu.

Zadruga je jedini način da mali proizvođač vina dođe na tržište kazao je na otvaranju Branja grojzdja Zdenko Ivanković sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Berba kamilice u slatinskom kraju u punom je jeku. Uskoro više... ;) (foto: Mario Prugovečki)