Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje vinograda
  • 06.10.2015. 14:30

Površine pod sortom jarbolom dobile vodu

Članovi Udruge proizvođača grozja i vina Jarbola iz Zvoneće u općini Matulji, započeli su prije nekoliko godina projekt obnove sadnje pomalo zaboravljene, autohtone sorte vinove loze jarbola. Sada je to područje dobilo i sustav navodnjavanja, pa suša više neće biti problem.

Foto: Primorsko-goranska županija
  • 296
  • 23
  • 0

U selu Perka u Zvoneći otvoren je novi sustav navodnjavanja. Riječ je o 1.500 metara vodovodnih cijevi s četiri priključka za gašenje požara i 18 priključaka za navodnjavanje poljoprivrednih zemljišta, u što je uloženo oko 150.000 kuna.

To je prva faza projekta navodnjavanja Zvonejske njivi, čiji je cilj razvoj poljoprivrede u matuljskom zaleđu. Na tom je mjestu u posljednjih nekoliko godina revitaliziran uzgoj i proizvodnja autohtone sorte vinove loze jarbole.

Jarbola je vinogradarima ponovno zanimljiva

U području oko Perka nekada je bilo obrađeno 60 hektara površina, a donedavno je veći dio zemljišta bio zapušten. Članovi Udruge proizvođača grozja i vina Jarbola pokrenuli su obnovu starih prezida i posadili nove nasade jarbole. Od 2004. godine do danas posađeno je do šest tisuća čokota.

Zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić, rekao je prilikom otvorenja da se ljudi vraćaju autohtonom načinu rada te da je županija u ovaj projekt u protekle dvije godine, uložila 120 tisuća kuna, dok je općina Matulji osigurala 440 tisuća kuna za uređenje prezida i nabavku novih sadnica.

Sreća što smo dobili novac, jer suša bi bila veliki problem

Predsjednik Mjesnog odbora Zvoneća i član udruge Jarbola, Alen Kinkela, podsjetio je na vrijeme od prije pet godina, kada se krenuli s projektom očuvanja nasada i proizvodnjom autohtone domaće sorte jarbole, jer je već tada bilo jasno da će zbog globalnih klimatskih promjena, jedan od najvećih problema biti suša.

"Tražili smo način da taj problem riješimo i lani je, srećom, raspisan natječaj Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu, namijenjen revitalizaciji poljoprivrednih zemljišta. Udruga je prijavila projekt, on je prihvaćen i centar je osigurao 60% troškova projekta navodnjavanja. Općina Matulji i udruga, dale su ostalih 40% dok je donacijama prikupljen potrebni materijal, vrijedan 30 tisuća kuna", kazao je Alen Kinkela, a prenio liburnija.net

Jarbola ili jarbolica stara je sorta iz vinogorja u okolici Matulja, preciznije iz Zvoneće. Sorta i vino jarbolica su autohtoni i zaštićeni. Sorta je gotovo izumrla, pa je prava sreća što je prepoznata u starim vinogradima na obroncima Ćićarije. Sadni materijal se počeo raditi iz pronađenih 20 čokota.

Foto: Primorsko-goranska županija


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Perka Zvoneći Sustav navodnjavanja Zvonejske njivi Ćićarija Sadni materijal Razvoj poljoprivrede Matuljsko zaleđe Autohtona sorta Jarbola Vinova loza Udruga Prezidi Čokoti Primorsko-goranska županija Općina Matulji Marko Boras Mandić Alen


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.