Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 13. Vinfest
  • 05.09.2022. 13:30
  • Zadarska, Benkovac

Desertno vino Stjepana Vučemilovića sveukupni pobjednik 13. Vinfesta

Razloga za zadovoljstvo ima i Trifun Poljak, s istim vinom treći je put pobijedio u kategoriji crnih vina.

Foto: Arif Sitnica/Zadarski list
  • 1.824
  • 67
  • 1

Nikad bolja vina, nigdje ovoliko zlata i srebra, rekao je Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Zadarske županije. Zadovoljstvo nisu krili ni ostali sudionici 13. izdanja Vinfesta u Benkovcu, sve prestižnije manifestacije na koju je ove godine pristiglo 95 vina s područja zadarske regije, od kojih su čak 53 osvojila zlato, 28 srebro i 6 broncu.

"Rezultati svjedoče da je ovo područje izuzetnog 'terroira', većina vina u grupi zlatnih i srebrnih odličja uz čista, zrela, bogata, prvenstveno crna vina“, ističe predsjednica Ocjenjivačke komisije dr. sc. Ivana Alpeza.

Najviše razloga za zadovoljstvo imaju Stjepan Vučemilović i Trifun Poljak iz zadarskog predjela Diklo. Oni su dobitnici Velikih zlata.

Ekološki vinograd

Vučemilovićevo desertno vino, zapravo prošek od Maraštine i Malvasije dubrovačke, berba 2020. osvojilo je najviše bodova – 91 i time ponijelo titulu sveukupnog pobjednika manifestacije. Bod manje osvojio je Cuvee Trifun, berba 2015, vinarije Poljak vlasnika Trifuna Poljaka.

"Biti šampion u konkurenciji najboljih proizvođača crnih vina san je koji doživiš jednom i nikad više. Ja sam ga evo doživio već treći put", ponosno je izjavio vlasnik vina koje je već treći put pobjednik u kategoriji crnih vina na tržištu.

Veliko zlato osvojila su vina Trifuna Poljaka 

Vino je dobiveno od grožđa iz ekološkog vinograda u Podgrađu kod Benkovca. "Kasna berba, prosušene bobice, idealan omjer sladora i kiselina… Sorte Cabernet sauvignon, Merlot i Syrah. Na svakom trsu kilogram i manje. Berba selektivna kad je koja sorta bila u najboljoj fazi zriobe", kaže Poljak. Ističe da on u postupku proizvodnje ne miješa grožđe nego sljubljuje vina od različitih sorti što je doprinijelo kvaliteti.

Titula šampiona bijelih vina na tržištu sa osvojenih 89 bodova pripala je Vinariji Jokić i Lišana Tinjskih. Isti broj bodova osvojilo je i crno vino u postupku proizvodnje vinarije Degarra, suvlasnika Dane Šulentića i Mate Pestić iz Zadra. Sa 85 bodova šampion bijelih vina u postupku proizvodnje je Maraština OPG Škaulj.

S ciljem promicanja autohtonih sorti i ovaj put su posebno nagrađene Maraština i Plavina. Najbolja Maraština sa 89 bodova je već spomenute Vinarije Jokić, a najbolja Plavina (85 bodova) Vinarije Ker-vin, vlasnika Tomislava Glavića iz Nadina.

Nezapamćena suša i žega 

Dan prije 13. izdanja Vinfesta u Kraljevskim vinogradima u Petrčanima i službeno je obilježen početak ovogodišnje berbe grožđa na području Zadarske županije. 

"Zbog nazapamćene suše i žege ovo je jedna od najzahtjevnijih vinogradarskih i vinarskih godina. Temperature na lozi penjale su se danju i do 45, a u zoni lista i do 55 Celzija s noćima bez vlage i rose što je dovelo do stradanja posebno mladih nasada koji nisu pustili duboko korjenje, ali i do šteta i manjeg uroda kod svih ostalih nasada, koji nisu navodnjavani", rekao je Tomislav Glavić. 

ali i vina Stjepana Vučemilovića 

Ove klimatske promjene neće stati i zato moramo biti svjesni neophodnosti navodnjavanja. Nema nam vina bez navodnjavanja, poručuje predsjednik Udruge vinogradara i vinara Zadarske županije.


Fotoprilog


Tagovi

Vinfest 2022 Benkovac Stjepan Vučemilović Trifun Poljak Berba Navodnjavanje


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]