Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino od jabuka
  • 14.11.2018. 16:30

Stjepan Vučemilović: Bolje proizvoditi vino od jabuka nego krčiti voćnjake!

Uvjeren sam da je vino od domaćih jabuka puno zdravije i kvalitetnije od uvoznih vina s prelijepim etiketama koje u diskontima možemo kupiti i za 20 kuna po litri. Iskreno, mislim da bi ozbiljnijom kemijskom analizom utvrdili da to i nije vino, kaže Stjepan Vučemilović.

Foto: Arif Sitnica
  • 2.312
  • 291
  • 1

Poznati zadarski projektant, građevinski inženjer Stjepan Vučemilović ne prestaje iznenađivati i kao pasionirani vinar. Nakon višestruko nagrađivanih vina, prošeka i pjenušaca od grožđa iz vlastitog vinograda, čarobirajući u svom podrumu na Špetici u Diklu proizveo je i vino od jabuka iz vlastitog vrta.

“Ove godine su obilato rodile pa mi je bilo žao da propadnu”, kaže Vučemilović pojašnjavajući kako je došao na ideju za svoj najnoviji proizvod.

Zdrava sirovina i sorte jabuka

Razmišljajući što bi se od te količine vrlo zdravih i kvalitetnih jabuka moglo napraviti, najprije je dvojio između jabučnog octa i jabučnog soka, ali budući je  njemu "vino u krvi“ odlučio se potražiti informacije i recepture kako eventualno proizvesti vino.

Literatura je tu vrlo skromna. Narodna predaja pogrešna, a na internetu postoji niz vrlo kontradiktornih informacija i zato se Vučemilović, proučavajući sve te informacije, oslonio na svoje znanje iz proizvodnje vina od grožđa. Od svih raspoloživih informacija iskombinirao vlastitu recepturu i, kako kaže,  krenuo u - nepoznato.

Kao i kod vina od grožđa, bitna je zdrava sirovina kao i sorte jabuka

"Kao i kod vina od grožđa i tu je vrlo bitna zdrava sirovina kao i sorte jabuka. A kako ja imam desetak različitih sorti odlučio sam se za tri a to su: Mucu, koja bi trebala visoke šećere, Božićnicu za arome, i Granny Smith za kiseline, pojašnjava Stjepan.

Zaštita od oksidacije

Uz pomoć supruge Jasminke  i ostalih članova obitelji pažljivo je izabrao najzdravije jabuke. Izrezali su ih nožem, odstranili svako oštećenje na pojedinim plodovima gdje ga je bilo. Potom su na muljači namijenjenoj za preradu jabuka preradili sirovinu. "Vrlo je važno za vrijeme prerade vršiti zaštitu od oksidacije i to smatram gotovo presudnim za kvalitetno vino. To je vrlo lako objašnjivo. Prerezana jabuka ostavljena na stolu za pet minuta već posmeđi. Znači da je već oksidirala“, govori Stjepan i nastavlja pojašnjavati. Kad je narezana jubuka zaštićena od oksida stavlja se u fermentaciju , u rashladni inox tank sa kontroliranom fermentacijom dodajući kvasce koji mogu pokrenuti vrenje na vrlo niskim temperaturama.

 "Nekoliko dana nakon započete fermentacije isprešao sam maculj i dobio vrlo lijepi svijetložuti mošt“, kaže naš sugovornik. Nakon toga fermentacija je nastavljena u tanku i nakon 15 dana šećeri su „pizali“ oko 20 grama po litri. "Sad ću pratiti daljnji tijek i donijeti odluku kada zaustaviti vrenje, a to će biti kad kušanjem utvrdim da je to vino po mom ukusu optimalno“, otkriva Vučemilović.

Nove recepture i veliki proizvođači jabuka

U stanju fermentacije, koja je ovih dana pri kraju, dao je, kaže, vino na jedno relevantno vinsko natjecanje da vidi reakcije struke koja je tu svakako najmeritornija. A nakon toga slijede kušanja, komentari, novi prijedlozi, iskustava za  eventualni nastavak dalje. Uspostavljanje novih receptura, kaže, možda bude interesantno nekome od velikih proizvođača jabuka koji u uvjetima nekontroliranog uvoza ne mogu prodati ni po cijeni koju plaćaju beračima po kilogramu ubrane jabuke.

„Ne mislim da je to inovacija jer u svijetu se to već radi, ali svakako mislim da bi se i u tom smjeru mogli pozabaviti jer bolje je proizvoditi vino od jabuka nego krčiti voćnjake“, smatra Stjepan Vučemilović, uvjeren da je to vino od domaćih jabuka znatno zdravije i kvalitetnije od uvoznih vina s prelijepim etiketama koje u diskontima možemo kupiti i za 20 kn po litri. "Iskreno, mislim da bi ozbiljnijom kemijskom analizom utvrdili da to i nije vino“, zaključio je Stjepan Vučemilović.


Fotoprilog


Tagovi

Stjepan Vučemilović Vino od jabuka Receptura Spas za velike proizvođače


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]