Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ponikve
  • 19.07.2013.

Ponikve - specifikacija vinogradarskog položaja

Konačni cilj je označavanje proizvoda, odnosno vina te isticanje naziva lokaliteta Ponikve u skladu s propisima Europske unije zbog lakšeg prepoznavanja posebnosti svih odlika vinogradarskog lokaliteta odnosno stvaranje proizvoda respektabilnog autohtonom prostoru i tradiciji

Foto: savjetodavna.hr
  • 367
  • 32
  • 0

U utorak, 16. srpnja 2013. godine u Malom Stonu, predstavljena je izrada Studije zaštite lokaliteta Ponikve, a u svrhu izrade specifikacije vinogradarskog lokaliteta u skladu s propisima Europske unije.

Nositelj projekta je udruga "Pelješki vinski puti" a izrada je povjerena Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita što su detaljnije predstavili dr. sc. Goran Zdunić i Ana Mucalo.

Uvodno je u ime udruge i ponikovskih vinogradara i vinara Frano Miloš naveo da je razlog izrade specifikacije prvenstveno taj što se trenutno nalazimo u procjepu pa ako se želi biti dio EU prostora moramo se uklopiti u sustav vrijednosti i provesti određene predradnje, poput specifikacije položaja, kako bi se osigurala budućnost pelješkog i dalmatinskog vinogradarstva.

Konačni cilj je označavanje proizvoda, odnosno vina te isticanje naziva lokaliteta Ponikve u skladu s propisima Europske unije zbog lakšeg prepoznavanja posebnosti svih odlika vinogradarskog lokaliteta odnosno stvaranje proizvoda respektabilnog autohtonom prostoru i tradiciji. Izrada Studije je ujedno i prvi projekt u Dalmaciji koji ima mogućnost sačuvati cjeloviti identitet obalno otočnog prostora u svrhu održivog razvoja, kao posebnu vrijednost kulturnog krajobraza.

Inače, područje Ponikava na poluotoku Pelješcu, izvanredan je primjer tradicijskog načina podizanja vinograda s terasama i suhozidima pa čitav predio ima prelijepu prošaranu vizuru suhozida odnosno vinograda i krasan je primjer krajobrazne arhitekture. Uglavnom je zastupljena sorta plavac mali a sveprisutan je tradicionalni, račvasti uzgojni oblik.
Izradu Studije zaštite lokaliteta Ponikve podržali su Općina Ston, Županijska gospodarska komora i Dubrovačko-neretvanska županija.

Autor: Antun Kotlar, dipl. ing. agr. Foto: savjetodavna.hr


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Ponikve Vinogradarstvo Vinarstvo Mali Ston Europska unija Pelješki vinski puti


Partner