Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 09.05.2014. 13:20
  • Varaždinska

Ponavljamo obavijest vinogradarima o mjerama zaštite vinove loze

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare

  • 65
  • 4
  • 0

Od posljednje je preporuke proteklo samo 7 dana, pa zbog važnosti upućujemo preporuku vinogradarima o mogućim mjerama zaštite nasada u prvoj polovici mjeseca svibnja.

Dana 6. svibnja o.g. u jutarnjim je satima završilo skriveno razdoblje (inkubacija) prve ovogodišnje (primarne) zaraze vinove loze uzročnikom plamenjače (Plasmopara viticola), pa vinogradare upućujemo na redovite zdravstvene preglede nasada rani moguće pojave prvih znakova ove bolesti! Posljednjih tjedan dana obilježilo je vrlo vjetrovito razdoblje s olujnim udarima sjevernog vjetra (3. i 4. svibnja o.g.), pa se kao posljedica toga mogu pronaći negativne promjene u obliku rubne tamne paleži i na lišću vinove loze.

Jutra nakon ovog nevremena bila su prohladna, s najnižim temperaturama zraka tek nešto većim od +5°C (zabilježeno 5. i 6. svibnja o.g.). U večernjim satima 7. svibnja o.g. na svim je lokalitetima u vinogorju padala kiša (približno 9,5 mm), a novo nestabilno razdoblje s novim oborinama očekujemo već početkom narednog tjedna (12.5. 2014.).

Povremene oborine, te sparno i toplo vremensko razdoblje pogoduje i početnom (skrivenom) razvoju pepelnice vinove loze (Erysiphe necator).

Stoga u narednom razdoblju preporučujemo planirati i provoditi redovitu preventivnu zaštitu protiv plamenjače (Plasmopara viticola) i pepelnice (Erysiphe necator), a ocjenjujemo da je opasnost od skrivenog razvoja ove dvije najvažnije bolesti vinove loze tijekom mjeseca svibnja o.g. vrlo velika! Ovisno o izboru fungicida za suzbijanje plamenjače i pepelnice (vidi Tablice 1. i 2. u preporuci od 2. svibnja o.g.) razmaci tretiranja iznose u narednom razdoblju od 8 do najviše 14 dana.

Vinogradarima koji su zadnje preventivne zaštite obavili prije 12 ili više dana preporučujemo prije slijedećih najavljenih kiša obaviti usmjerenu zaštitu protiv plamenjače! Na položajima i sortama gdje su mladice duže od 40-tak cm moguće je započeti preventivnu primjenu Al-fosetila (naročito u nasadima gdje se ranijih godina pojavljivala apopleksija ili "eska").

Prema ranijim uputama moguće je protiv pepelnice vinove loze (Erysiphe necator) nastaviti primjenu površinskih pripravaka na osnovi sumpora ili koristiti organski meptil-dinokap. U nasadima gdje se pepelnica vinove loze u jačoj mjeri pojavljivala ranijih sezona moguće je započeti i primjenom nekih organskih pripravaka iz drugih kemijskih skupina (navedeni prema preporuci od 2. svibnja o.g. u Tablici 2.).

Pepeljasti grožđani moljac (Lobesia botrana) je započeo letom prezimljujuće generacije još dana 2. travnja o.g., a samo jedan leptir žutog grožđanog moljca (Eupoecillia ambiguella) uhvaćen je dana 23. travnja o.g.! Njihovo suzbijanje u prvoj polovici svibnja o.g. nije potrebno!

Autor: mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]