Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 29.04.2015. 11:00
  • Osječko-baranjska

Pepelnica i crna pjegavost u slavonskim vinogradima

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 53
  • 3
  • 0

Razvoj mladica vinove loze na području Osječko-baranjske županije različit je i ovisi o nizu faktora. U prvome redu o sortimentu, potom o lokaciji i položaju nasada, te kondiciji pojedinog vinograda. Najčešća dužina mladica je oko 10 cm. S obzirom da se za vikend očekuju oborine, savjetujemo preventivnu zaštitu vinograda protiv crne pjegavosti (Phomopsis viticola) i pepelnice (Uncinula necator).

Efikasnu zaštitu protiv navedenih bolesti možete postići korištenjem jednog od slijedećih pripravaka:

  • protiv crne pjegavosti: Delan 700 WDG, Daconil 720 SC, Polyram DF, Mankozeb, Dithane M-45 ili Antracol WP 70. Navedeni pripravci efikasnu zaštitu pružaju i protiv plamenjače vinove loze.
  • protiv pepelnice pomoću pripravaka na bazi sumpora: Chromosul 80, Kumulus DF, Thiovit Jet, Kossan WG, Sulfolac 80 WG ili Cosavet DF. Navedeni pripravci dobro djeluju i na smanjenje populacije loznih grinja, ukoliko ih ima na trsovima.

U nasadima gdje je prošle godine bilo većih zaraza trsja ili grožđa s pepelnicom, umjesto pripravaka na bazi sumpora, primijenite Crystal, Stroby WG ili Karathane gold 350 EC. Radi što bolje efikasnosti korištenih pripravaka na patogene, savjetuje se i korištenje okvašivača kao što su Trend 90, Etalfix Pro,Inex ili Dash HC.

Korištena sredstva obavezno koristite u količinama i na način naveden u uputama.Obavezno vodite evidenciju o prskanju te ekološki zbrinite ambalažu prema zakonskim odredbama.

mr.sc. Ivica Lovrinčević, dipl.ing.
e-mail: ivica.lovrincevic@savjetodavna.hr
tel: 091/4882-847, 031/675-851


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Mladice Osječko-baranjska županija Sortiment Vinogradi Crna pjegavost Pepelnica Daconil 720 SC Plamenjača Sumpor Sulfolac 80 WG Karathane gold 350 EC Okvašivači Ivica Lovrinčević


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.