Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Croatia osiguranje
  • 21.03.2019. 10:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Pelješac

Pelješki vinari zbog kojih će Hrvatska na svjetskoj vinskoj karti još dugo biti u samom vrhu!

S Pelješca dolaze neka od najboljih hrvatskih vina, pa nimalo ne iznenađuje što je taj poluotok proglašen vinskim carstvom. Tri su pelješka vinara ispričali svoje priče i otkrili želju da svoje vinograde sačuvaju i za generacije koje dolaze.

Foto: Croatia osiguranje
  • 3.783
  • 895
  • 0

Da s Pelješca dolaze neka od najboljih hrvatskih vina, to nije nikakva novost. Na svakom su koraku obiteljske vinarije i kušaonice u kojima se održavaju organizirane degustacije, kao i vinari koji baš kreću u svoje vinograde ili se upravo vraćaju iz njih.

Najpoznatije pelješke sorte su dingač, postup i plavac mali, a proizvodnjom vina ondje se danas bavi oko 250 registriranih vinarija. Pelješac, raj za sve ljubitelje vina, odiše tradicijom, ljubavlju prema suncu i moru te predanošću. Tri su pelješka vinara ispričala svoje priče i otkrila želju da svoje vinograde sačuvaju i za generacije koje dolaze.

Violići imaju trsove stare i po 50 godina

Vinar Boris Violić vlasnik je pet hektara vinograda na Pelješcu, dovoljnih da se godišnje proizvede 20-ak tisuća butelja vina, i butik vinarije. Osim toga, tu je još i malo manje od hektara maslinika. Riječ je tradicionalnom obiteljskom poslu, koji se već generacijama prenosi s koljena na koljeno. Najmlađi trsovi u Violićevu vinogradu imaju samo desetak dana, a najstariji i po 50 godina. Violići takvu vrijednost žele očuvati i za svoju djecu. 

vdf
Boris Violić

"Poljoprivreda je posao na otvorenom, sa svim ljepotama i rizicima koje to sa sobom nosi. Već pet minuta tuče može prouzročiti pola milijuna kuna štete. Zamislite tek grmljavinsko nevrijeme - udari grom, a vi ste kod kuće. Što možete učiniti? U takvim slučajevima berbu imate tek sljedeće godine. Osiguranje usjeva i nasada zapravo je osiguranje budućeg prinosa i rješenje uz koje ste mirniji, kojim snižavate razinu stresa. Posebno bih ga preporučio onima sa slabijim živcima, bolje će spavati. S Croatia osiguranjem imam odlična iskustva", kaže Violić.

Tuča im nanijela štetu već nekoliko puta

U Popovoj Luci, mjestu u sastavu općine Janjina, obitelj Filipović ima 12 tisuća loza. Do sada im je tuča već nekoliko puta nanijela štete na vinogradima, pa kada je o osiguranju usjeva i nasada riječ, složni su da je više nego potrebno. Njihov partner u zaštiti već je deset godina Croatia osiguranje.

Za poljoprivrednike je značajna pogodnost što se u sklopu police može iskoristiti financijska potpora do 70 posto plaćene premije osiguranja koju omogućava Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i proračun RH!

"Puno nam je lakše znati da smo zaštićeni. U Croatia osiguranju su brzi u procjeni i isplati štete te uvijek možemo na njih računati. Ovo je obiteljski posao koji volimo raditi i željeli bismo da tako i ostane", kaže nam vinar Baldo Filipović (naslovna fotografija).

Kod Bezeka vinarska tradicija je u punom smislu riječi

Na Pelješcu je značajan broj mladih ljudi odlučio nastaviti obiteljsku tradiciju. Svoja su znanja i iskustva posvetili njezinu očuvanju. Jedan od njih je i enolog Ivan Bezek, koji se vinogradarstvom bavi posljednjih devet godina, a njegova obitelj već cijelo stoljeće. Danas imaju oko 25 tisuća loza na u Janjini i općini Pijavičino na poluotoku Pelješcu. Zanimljiva je to priča, kaže nam.

"Djedovi s obje strane, majčine i očeve, bili su vinari. U našoj je obitelj vinarstvo tradicija u punom smislu te riječi", ističe Bezek. Predstavnik je mlađe generacije vinara, u potpunosti posvećen svojem poslu. Godišnje proizvedu oko 15 tisuća litra vina, a osim na kućnom pragu, dio prodaju i lokalnim restoranima. S obzirom na to da se radi pod vedrim nebom, itekako su, kaže Bezek, svjesni rizika. I oni su već nekoliko puta iskusili štete na vinogradima, prouzročene tučom.

cd
Ivan Bezek

"No, zahvaljujući Croatia osiguranju, kod kojeg smo osigurani već više od deset godina, osjećamo se puno sigurnije. U roku od dan ili dva djelatnici Croatije odmah izlaze na teren, procijene štetu i nadoknade ju. Iznimno smo zadovoljni što se možemo u miru posvetiti razvijanju vlastitog posla, znajući da smo sigurni", kaže Bezek.

U razgovoru s poljoprivrednicima poduzetnicima ispostavilo se da miran san i osjećaj da će sve biti u redu, da vam netko čuva leđa bez obzira na vanjske okolnosti, jednostavno nemaju cijene. Želite li i vi osigurati plodove svojega rada za godine i generacije koje dolaze, Croatia osiguranje ima rješenje.

Iskoristite 70 posto plaćene premije osiguranja!

Osiguranje usjeva i nasada pokriva rizike na usjevima kao što su pšenica, kukuruz, ječam i druge vrste te na nasadima poput maslinika, vinograda i voćnjaka, a zaštititi se mogu i domaće životinje, i to od uginuća, eutanazije i drugih gubitaka. Za poljoprivrednike je značajna pogodnost što se u sklopu police može iskoristiti financijska potpora do 70 posto plaćene premije osiguranja koju omogućava Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i proračun RH, do maksimalnog iznosa od 75.000 eura. Sa stoljetnom prisutnošću na tržištu, Croatia osiguranje najbolje poznaje potrebe svojih osiguranika te u skladu s time za njih kreira najbolja rješenja. 

Trebate savjet u vezi osiguranja?

Ako ste zainteresirani za informativnu i neobvezujuću ponudu za osiguranje vaših usjeva ili nasada, ispunite kratki obrazac te će vas kontaktirati savjetnik Croatia osiguranja u najkraćem roku.


Tagovi

Croatia osiguranje Vinarstvo Boris Violić Osiguranje nasada Baldo Filipović Ivan Bezek


Partner

Croatia osiguranje d.d.

Vatroslava Jagića 33, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 0800 1884, fax: +385 1 63 32 020, e-mail: info@crosig.hr web: http://www.crosig.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce