Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FERIT
  • 08.04.2021. 15:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Pametno rješenje s FERIT-a: Umjetna inteligencija savjetovat će vinare

Prema riječima profesora Željka Hocenskog riječ je o računalnom sustavu namijenjenom manjim OPG-ovima, koji nemaju vlastitu službu za upravljanje proizvodnjom.

Foto: Depositphotos/ilfede
  • 278
  • 21
  • 0

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku razvija projekt upravljanja proizvodnjom pomoću umjetne inteligencije.

Na održanoj konferenciji istaknuta je budućnost automatizacije čiji je dio upravo ovaj ekspertni sustav za brže i kvalitetnije promjene i nadzor vina. 

Prema riječima prof.dr.sc. Željka Hocenskog riječ je o računalnom sustavu namijenjenom manjim OPG-ovima, u početku samo vinarima koji nemaju vlastitu službu za upravljanje proizvodnjom. Dakle, sustav bi im pomagao i savjetovao ih. 

U početku samo za vinare

"Sva znanja su stavljena u računalnu mrežu koja predstavlja jedan dio umjetne inteligencije. Sama može zaključivati i učiti iz baze podataka koje stalno prikuplja“, pojašnjava dodajući kako ona nema gotova rješenja nego ih sama stvara. "Nešto poput čovjeka“, kaže za Osječku televiziju Hocenski. 

U projektu će sudjelovati i sami vinari i stručnjaci.

"Poljoprivrednici će dobiti ono što je njima korisno. Davat će parametre koji njima trebaju da bi kontrolirali uvjete u njihovim podrumima. Radi se o hardveru plus softveru koji može učiti samostalno i pomagati u odlukama kako bi proizvod, u ovom slučaju vino, izašlo što kvalitetnije“, objasnio je Ivan Lozančić iz tvrtke Gauss koja je inače partner u projektu. 

Inače, projekt će trajati 36 mjeseci, a ukupna mu je vrijednost nešto više od 8.750.000 kuna. 

Dekan FERIT-a prof.dr.sc. Drago Žagar istaknuo je kako je riječ o još jednom od izuzetno važnih projekata gdje fakultet u suradnji s tvrtkama razvija nova rješenja koja će naći svoju primjenu u poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

"Slavonija je poljoprivredni kraj i upravo zbog toga mi imamo nekakvu odgovornost da u tom području razvijamo projekte“, poručio je dekan. 

Više o projektu možete pogledati u videu:


Tagovi

FERIT Umjetna inteligencija Vinari Projekt Željko Hocenski Ivan Lozančić Drago Žagar


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]