Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 10.10.2023. 15:00

Pada proizvodnja vina u EU: Italija više nije najveći globalni proizvođač?

Prema prvim procjenama, EU bi ove godine trebala proizvesti oko 150 milijuna hektolitara vina s padom proizvodnje od 12 posto u Italiji i 14 posto u Španjolskoj

Foto: Depositphotos/dewald
  • 1.905
  • 127
  • 0

Proizvodnja vina u Europskoj uniji ove bi se godine mogla smanjiti za šest posto, procijenila je Europska komisija. Razlog su nepovoljne vremenske prilike koje su negativno utjecale na berbu u Italiji i Španjolskoj, stoji u  u najnovijem izvješću o kratkoročnim izgledima poljoprivredne proizvodnje. 

Francuska se vraća na vrh 

Prema prvim procjenama, EU bi ove godine trebala proizvesti oko 150 milijuna hektolitara vina s padom proizvodnje od 12 posto u Italiji i 14 posto u Španjolskoj. 

Veliki pad cijene grožđa - što se događa u Španjolskoj?

Ekstremni vremenski uvjeti i gljivične bolesti poharali su ove godine vinograde u Italiji, koja će izgubiti status najvećeg svjetskog proizvođača vina, a Francuska će se nakon osam godina vratiti u sam vrh, procjenjuju u Bruxellesu.

Francusko ministarstvo poljoprivrede procijenilo je pak krajem prošlog tjedna da će se proizvodnja vina u toj zemlji ove godine zadržati na prošlogodišnjoj razini i biti tri posto veća od petogodišnjeg prosjeka, a koji iznosi 46 milijuna hektolitara. Pritom će biti zabilježene velike razlike među regijama. EK predviađa da će Francuska proizvesti 45 milijuna hektolitara vina, za jedan posto više nego lani.

Oporavak proizvodnje očekuje se i u Njemačkoj, uz procijenjenu stopu rasta od 16 posto i to zahvaljujući dovoljnoj količini oborina u ključnim fazama rasta. Gotovo ista stopa rasta proizvodnje bi trebala biti zabilježena u Portugalu odakle dolaze izvješća o dobroj kvaliteti grožđa.

Kupovna moć slaba, pada prodaja

Konzumacija vina, posebno crnog bi se mogla smanjiti za 1,5 posto jer se potrošači okreću drugim pićima, posebno pivu. Osim toga, ističu u Komisiji, kupovna moć EU građna je slabija. 

Pada konzumacija crnog vina (Foto: M.C.C.)

Manja je i inozemna potražnja, što u EK objašnjavaju slabijom kupovnom moći na nekim izvoznim tržištima te solidnim zalihama, nakon rekordnog izvoza na pojedina tržišta u protekle dvije godine.   

Stagnacija izvoza, manji uvoz

"U sezoni 2023/2024. izvoz vina iz EU mogle bi potaknuti niže cijene, iako bi paralelno mogla ojačati konkurencija proizvođača izvan EU, i to u segmentu jeftinijih", smatraju u Komisiji koja stoga prognozira stagnaciju izvoza ove sezone. Ipak, pozitivne rezultate očekuju u izvozu pjenušaca.  

Što se tiče uvoza, očekuje se pad za 4,3 posto, a u odnosu na petogodišnji prosjek za 18 posto, na šest milijuna hektolitara. 


Tagovi

Proizvodnja vina Potrošnja vina EU vinarstvo Uvoz vina Izvoz vina Predviđanja Kratkoročni izgledi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?