Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena grožđa
  • 19.09.2023. 18:00

Veliki pad cijene grožđa - što se događa u Španjolskoj?

Mali vinogradari uglavnom obiteljskog karaktera su ucijenjeni od velikih igrača. Koliku cijenu daju za kilogram grožđa?

Foto: Depositphotos/Natiherro
  • 1.497
  • 71
  • 0

Cijena grožđa dramatično je pala u okolici mjesta Toro, u provinciji Zamora koja je jedna od glavnih vinogradarskih područja u Španjolskoj. Ondje se grožđe iz starijih nasada prodaje po oko 0,40 eura za kilogram, što je znatno ispod cijene proizvodnje, prema sindikatu UCCL, a koji je reagirao u ime vinogradara regije, prenosi Ag-Press.

Navodno su većinom mali vinogradari dobili "prijetnje" od tvrtki u sektoru da šute o slučajevima koji podliježu Zakonu o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. 

Ucjenjuju ih 

Proizvođači iz Tora se boje, rekao je Antonio Jesús Rodríguez, predsjednik Unije poljoprivrednika u Zamori, ističući obiteljski karakter tamošnjih vinogradara. Navodno ih otkupljivači ucjenjuju da neće kupiti njihov urod ako prijave cijene koje su puno niže od prosjeka prethodnih sezona.

Istovremeno, inputi su ove godine bili vjerojatno naskuplji u povijesti, do čak 40 posto veći u usporedbi s prethodnom sezonom, procjenjuje UCCL, iako još nema službenih podataka.

Sindikat je odlučio prijaviti slučajeve kršenja zakona koje doživljavaju njihovi članovi koji nisu željeli izići pred medije: "Nitko ne želi pred kamerame zbog pritiska", pojašnjavaju.

Cijena pada, a troškovi rastu

Nadalje pišu kako će se ove sezone bijelo grožđe iz Tora prodavati po cijeni od 20 centi po kilogramu, najjeftinije od svih sorti u regiji. Mlado crno grožđe po 35 centi/kg, dok će ono iz starijih, kvalitetnijih nasada, kako je već navedeno, biti prodano za samo 40 centi/kg, što je najveća razlika u usporedbi s prethodnim sezonama.

"U 2021. se isto to grožđe kupovalo po cijeni od 40 do 80 centi po kilogramu", naveo je Rodríguez osvrnuvši se i na godine ranije pa kaže da je ona od 2000. godine drastično pala, dok troškovi proizvodnje nastavljaju rasti.

Početkom tisućljeća, 2000. proizvodnja grožđa koštala je 1.700 eura po hektaru, a kilogram voća plaćao se između 36 i 80 centi po kilogramu. Do 2021. godine ti su troškovi porasli na 3.276 eura po hektaru, dok su cijene grožđa bile između 40 i 80 centi da bi danas ona pala na polovicu. 

UCCL kaže da je riječ o "igri" otkupljivača koji tvrde da je sezona iznimno dobra, ali da pada prodaja vina na tržištu. Sindikat ih je optužio za laž jer je prema njihovim riječima kampanja unutar normalnih okivra, a potražnja za vinom uopće nije opala. 


Tagovi

Cijena grožđa Berba grožđa Bijelo grožđe Crno grožđe Nepoštena praksa Ucjenjivanje za cijenu Antonio Jesús Rodríguez Španjolsko grožđe


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve je spremno za prvi Festival agronomije - Agrifest 2024. u Ivankovu, događaj kojega organiziraju tvrtke Agricon, Novocommerce International, Timac Agro i Bayer.