Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnovljivi izvori energije
  • 22.03.2016. 11:30

Otpad iz poljoprivrede koji to nije!

Kako u vinogradarstvu iskoristiti obnovljive izvore energije i postići uštede prezentirano je na seminaru u organizaciji požeškog Veleučilišta i Hrvatske komore inženjera strojarstva Područnog odbora Osijek.

Foto: D. Mirković, Požega-EU
  • 656
  • 80
  • 0

Iako poljoprivredni ostaci imaju veliki potencijal, u Hrvatskoj još uvijek nisu prepoznati kao biomasa za proizvodnju energije. Prema riječima agronoma Marija Jakobovića, unatoč tome što mnogi vinovu lozu i neiskorištene dijelove grozdova smatraju otpadom, radi se o vrijednoj sirovini.

"U vinarstvu većina ostataka pripada komini koja sadrži kožice bobica, peteljke i sjemenke bogate visoko vrijednim tvarima, mineralima te uljima. Sve to može se iskoristiti u prehrani, kozmetici i industriji. Na području Kutjevačkog vinogorja 35% proizvodnje čini otpad koji mora biti zbrinut prema propisima. Međusobnom suradnjom, vinogradari bi riješili problem ostataka, dok bi proizvođači novih proizvoda imali besplatnu sirovinu. Riječ je o zatvorenom krugu koji trenutačno nije zatvoren", ističe viši predavač na Veleučilištu u Požegi.

Kako iskorisiti otpad iz proizvodnje?

Kako u vinogradarstvu iskoristiti obnovljive izvore energije i postići uštede, prezentirano je na seminaru u organizaciji požeškog Veleučilišta i Hrvatske komore inženjera strojarstva Područnog odbora Osijek.

"U našoj zemlji još uvijek nije zaživjela upotreba obnovljivih izvora energije iz poljoprivrede. Postoje određeni napori da se iskoriste koštice i drugi otpad, no cijeli proces je dosta skup. Možda je problem što ne postoji institucija koja bi se isključivo time bavila", naglašava Zvonko Tepeš, predstavnik Hrvatske komore inženjera strojarstva.

Predavanja vezana uz vinogradarstvo okupila su brojne vinare, projektante, proizvođače opreme, profesore i studente.

Foto: D. Mirković, Požega-EU


Tagovi

Veleučilište u Požegi Hrvatska komora inženjera strojarstva Mario Jakobović Zvonko Tepeš Obnovljivi izvori energije


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.