Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaziv Sv. Vinku
  • 23.01.2014. 17:45

Orezani prvi trsi iločkih vinograda

Nakon što je iločki župnik blagoslovio vinograde posvećenim vinom, prve je trse simbolično orezao iločki gradonačelnik Zvonimir Dragun i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić

  • 567
  • 58
  • 0

Blagdan sv. Vinka - Vinkovo se svake godine u siječnju tradicionalno obilježava u Iloku, poznatom srijemskom vinogradarskom kraju i gradu vina. Središnji dio proslave održan je u organizaciji Iločkih podruma na Vukovu, gdje je domaćin bio direktor tvrtke Mladen Papak. Domaćini su pripremili vinogradarske ražnjeve, srijemsku kobasicu i carsko meso na roštilju te puno kuhanog vina za zagrijavanje, ali je svemu tomu, kako običaji nalažu, prethodio blagoslov vinograda i prva rezidba. Nakon što je iločki župnik fra Ivan Utješinović, uz pozdravne prigodne riječi Mladena Papka, direktora Iločkih podruma, blagoslovio vinograde posvećenim vinom, prve je trse simbolično orezao iločki gradonačelnik Zvonimir Dragun i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Vinogradi u Iloku

"Sv. Vinko je najznačajniji vinogradarski blagdan u Iloku, gdje se na simbolični način orezivanjem trsa vinove loze označava početak radova u vinogradima. Iako se slavi i sv. Martin, blagdan toga sveca nije uobičajen na iločkom području", rekao je direktor Iločkih podruma Mladen Papak ispričavši kako po predanju koje postoji među Iločanima, ukoliko na blagdan sv. Vinka bude kiše i na zemlji se stvore lokvice vode iz kojih se može napiti vrabac, vinogradska godina biti će više nego dobra.

"Iako danas nema kiše i suša je, vjerujem kako se vrapci mogu napiti iz obližnjeg Dunava u kojem je vode i previše", našalio se Papak rekavši kako iako je još uvijek rano prognozirati kakva će biti nova vinogradarska godina, za pretpostaviti je da će biti dobra ukoliko do kraja zime ne bude iznenadnih većih zahlađenja koja bi mogla naštetiti vinogradima.

"Bilo bi dobro da padnu snijeg i kiša jer je to dobro za vinovu lozu", rekao je podsjetivši kako su prošle godine Iločki podrumi proizveli 3,5 milijuna litara vina, što je nešto manje od uobičajene proizvodnje toga vinara. Međutim, kako je naveo, čak je možda i poželjnije da vinari 2015. godinu dočekaju s blagim deficitom vina jer će onda, pojasnio je, prije u promet staviti mlada vina čija je konzumacija trenutačno u velikom trendu u svijetu.

Po njegovim riječima, u prošloj godina berba je obavljena vrlo kvalitetno iako je bilo problema s vremenskim prilikama. Iločki podrumi danas u svom posjedu imaju 250 hektara vlastitih vinograda dok od kooperanata grožđe otkupljuju s površine od 600-700 hektara. U ožujku trebala bi započeti i isplata kooperantima za prošlogodišnji urod, naveo je Mladen Papak rekavši kako je riječ o ukupno više od osam milijuna kuna koje će isplatiti Iločki podrumi.

Također sve vinarije iločkih vinara danas su otvorene cijeli dan za sve posjetitelje, dok je veliki broj iločkih vinogradara Vinkovo proslavilo, tradicionalno u svojim vinogradima u kojima će nakon blagoslova vinograda, nastaviti druženje uz vatru, pečene kobasice, slaninu, dobro vino i neizostavne tamburaše do kasnih noćnih sati.


Tagovi

Blagdan Sv. Vinko Iločki podrumi Vinogradi Vukovo Srijemsko vinogorje Rezidba Trs Mladen Papak Otkup Blagoslov


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.