Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 08.10.2008.

Opravdana kuknjava vinogradara

NADINSKO BLATO I OKOLICA VRGORCA

  • 1.359
  • 65
  • 0

Kako se berba zahuktavala, tako je cijena grožđa na Nadinskom blatu rasla. - U prosjeku će biti pet kuna, pojašnjava gospodar Nedjeljko Prtenjača koji posjeduje tri hektara vinograda. Dnevno smo, kaže, brali i do osam tona da bismo zadovoljili sve narudžbe.

Suga je godina i treba spremiti vino za vlastite potrebe bez obzira posjeduje li se vlastiti vinograd ili ne. Spravljanje vina u vlastitoj režiji duboko je ukorijenjena tradicija. Gdje i na koji način se prerađuje grožđe, to je već neka druga priča. Naš je zadatak saznati gdje se može nabaviti i po kojoj cijeni grožđe.

Krećemo iz grada. Mjesto gdje se nekada trgovalo grožđem bila je Foša. Zgodno, da se može grožđe brodom prevesti na otoke. Danas je to Zelena tržnica. Na Zelenoj tržnici vlada živost od ranih jutarnjih sati. Ponuda povrća je običajna za ovo godišnje doba i gotovo je nitko ne primjećuje. Sve je okrenuto grožđu.

Izobilje na Zelenoj tržnici

Grožđa ima u izobilju. Podijeljeno je u dvije kategorije: crno i bijelo. Od bijelih sorata nudi se maraština, debit, igni blanc i kujundžuša. Od crnih carignan, grenache i plavina. Grožđe je najvećim dijelom iz Nadinskog blata i okolice Vrgorca. Nudi se grožđe iz okolice Ražanca, Poljica, Raštevića i drugih ravnokotarskih mjesta, ali u malim količinama. To grožđe nude ravnokotarski vinogradari. Glavne količine grožđa ipak prodaju trgovci.

Kupaca odasvuda. Pažljivo se bira i traži odgovarajuća sorta. Kako najveći broj kupaca ne prepoznaje pojedine sorte grožđa, dogodi se da kupe igni blanc umjesto maraštine, a kujundžušu umjesto debita. No to nije tragedija, jer i ove sorte mogu dati kvalitetno vino.

Gleda se, obilazi od jednog do drugog prodajnog mjesta, raspituje odakle je grožđe dovezeno, koliki je postotak sladora. Za cijenu se puno ne pita. Ona je svakim danom sve veća. U početku je bila pet kuna po kilogramu, a sada je već šest s tendencijom porasta.

Kvaliteta ponuđenog grožđa je dobra. Slador je visok. U prosjeku kod bijelog grožđa 17 posto, a kod crnog 18 posto. Prosječan kupac kupuje oko 500 kilograma grožđa. Od toga može dobiti oko 350 litara vina. Dovoljno za litru vina po danu.

Napuštamo Zelenu tržnicu i odlazimo prema Banjevcima.

Babić iz Banjevaca

U postojbini babića berba je u punom jeku. Najveći broj vinograda bit će pobran tijekom ovog vikenda. U vinogradu zatječemo Srećka Brkovića gdje s beračima ubire grožđe s posljednjih čokota. Uzoran vinograd, bogat i kvalitetan urod. Ubrao je Srećko oko tisuću kilograma grožđa za vlastite potrebe, a ostalo je još dosta toga za prodaju. S prodajom nema problema. Kupaca odasvuda, a kako i ne bi kad je grožđe iznimne kakvoće. Zdravo i s visokim sadržajem sladora. Svi traže babića i nitko ne pita za cijenu, već sami nude novac. Babić se prodaje po cijeni od osam do deset kuna i plaćanje je na licu mjesta. Vinarija u Šibeniku za babić nudi 50 lipa po gradu sladora, ali slador mora biti najmanje 20 posto.

- To dođe na isto samo što se grožđe mora voziti u Šibenik, a novac čekati. Bolje je prodati ovako, pojašnjava Srećko.

Šušur na Nadinskom blatu

Ostavljamo vrijedne Banjevčane i odlazimo u najveći vinograd na našem području. To je onaj na Nadinskom blatu. Dolazimo sa strane Polače u vinograd Zlatka Kaštelanca.

- Još danas i sutra i berba je gotova, pojašnjava Zlatkova supruga Marica. Najveći dio grožđa preradili smo u vlastitoj vinariji u naše vino Zlatna kap, a višak smo prodali vinariji na Krku.

Kupaca na Nadinskom blatu odasvuda. Dolaze ne samo s prostora naše županije, već iz Sinja, Knina, Drniša, Šibenika i Splita. Od crnih sorata carignan, syrah, merlot su davno pobrani i prerađeni za vlastite potrebe ili prodani. Ostao je samo grenache kao kasnija sorta, ali i ona ima dovoljan broj kupaca.

- Kupci su dolazili početkom rujna da rezerviraju grožđe, pojašnjava nam Nedjeljko Prtenjača koji je svratio kod svojih berača i žuri kući da otoči mošt s dropa. Kako se berba zahuktavala, tako je cijena grožđa na Nadinskom blatu rasla. - U prosjeku će biti pet kuna, pojašnjava gospodar Nedjeljko koji posjeduje tri hektara vinograda. Dnevno smo brali i do osam tona da bismo zadovoljili sve narudžbe.

Svraćamo u podrum Nedjeljka Prtenjače. Mladi vinograd zasađen kvalitetnim crnim kultivarima syrah, merlot i plavina dao je prvi rod.

- Posebno smo preradili grožđe od svake sorte i kasnije ćemo obaviti kupažu da dobijemo vino prihvatljivo našim navikama. Dogodine nadam se da ćemo u obitelji završiti gradnju obiteljske vinarije i pojaviti se s vlastitim vinom na tržištu. Do tada moramo sve podrediti tome poslu, saznajemo u razgovoru s Nedjeljkom Prtenjačom.

Frankovka iz Podravine

Prije nekoliko dana pisac ovih redaka boravio je u rodnoj Podravini. Tamo je također berba grožđa u punom jeku. Potražnja na grožđu je slična onoj u našem kraju. Cijene kvalitetnog grožđa gotovo su iste kao i kod nas. Od crnih sorata najtraženija je frankovka koja se prodaje po pet kuna za kilogram.

Bijele sorte se slabije prodaju kao grožđe, već se prodaje mošt. Praktično, jer nema brige s preradom i lakše ga je odvesti do kuće. Za litru mošta potrebno je izdvojiti 4 do 6 kuna ovisno od koje je sorte. Mošt od graševine je 5, a od chardoneya 6 kuna.

Kako s kvalitetom, tako i cijenom zadovoljni su proizvođači, a i kupci. Ovogodišnja potražnja nadmašila je ponudu. Je li porasla proizvodnja vina u kućnoj radinosti ili je to zbog suše - tema je nekih drugih vižita.


Izvori

Zadarski list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tips&tricks: Ako muku mučite s rovcima (mrmcima) u vrtovima, iskoristite stare plastične posudice od cvijeća, jogurta i sl., izrežite dno i pri sadnji korijen neka bude u posudici, zatrpajte zemljom i nadajte se najboljem :D Mi ovako sadimo... Više [+]