Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino Essencia
  • 24.03.2019. 07:30

Od isušenih bobica grožđa prave najskuplje vino na svijetu

Royal Tokaji, vinarija na obroncima vinske regije na sjeveroistoku Mađarske, predstavila je najskuplje vino na svijetu. Boca ekskluzivnog vina Essencia, koje nazivaju i "nektar" prodavat će se za nevjerojatnih 40.000 dolara.

Foto: Facebook/Royal Tokaji Borászati Zrt.
  • 1.284
  • 80
  • 0

Prvu bocu berbe 2008. godine već je kupio neimenovani privatni kolekcionar iz Pekinga, a potražnja će, očekuju, biti vrlo visoka jer je mađarska vinarija Royal Tokaji, na tržište izbacila tek 18 boca Essencia vina, prenosi Fortune.

Za dvije boce slatkog vinskog sirupa potrebno 180 kilograma grožđa

Ciljajući vinske sladokusce dubljeg džepa, visoku cijenu pravdaju kroz troškove proizvodnje, ali i ograničene količine grožđa. Da bi se proizvele dvije boce tog slatkog vinskog sirupa, odnosno tek 1,5 litra, potrebno je oko 180 kilograma grožđa, a svaka bobica mora biti rukom ubrana. Boca ekskluzivnog vina Esencia, koje nazivaju i "nektar" prodavat će se za nevjerojatnih 40.000 dolara.

Sve navedeno moglo bi biti zanimljivo i kolekcionarima vina. "2008. je priznata kao izuzetna berba, a Esencia je vrsta vina koja može stariti 100 godina ili duže", kaže Tom Hudson, direktor londonskog Farr Vintnersa, najvećeg britanskog dobavljača dobrog vina. "Mislim da je razlog što rade ovo da imaju nešto što je u suštini jedinstveno - to je vrlo ekskluzivno, ograničeno izdanje."

Tekućina je toliko bogata da se servira u kristalnim žličicama

Slatka vina proizvedena u mađarskoj regiji Tokaji se oslanjaju na plijesni botritis cinerea - ili takozvanu "plemenitu trulež" - da isuše grožđe na vinovoj lozi, a zatim ih zasuše kao grožđice i povećaju koncentraciju šećera u procesu (isti proces koji predstavlja druga slatka vina kao što su francuski Sauternes). Ovo takozvano grožđe Aszu mora biti ručno ubrano, nakon čega se njihov slatki sok dodaje u bazno vino za fermentaciju. Odatle vinari vode razne stilove i razine slatkoće, proizvodeći širok spektar Aszu vina.

Tokaji se oslanjaju na plijesni botritis cinerea - ili takozvanu "plemenitu trulež"

Visoka razina šećera u tekućini koja dolazi iz grožđa Aszu čini vrlo dugu fermentaciju koja traje do osam godina (u odnosu na samo nekoliko dana ili tjedan za većinu vina) i dostigne samo 2-4% alkohola. Nijedna berba ne proizvodi Aszu grožđe dovoljno visokog kvaliteta da bi se ovaj proces isplatio, tako da se boce vina pojavljuju samo onoliko često koliko priroda to dopušta. Kada to urade, tekućina je toliko bogata i sirupasta da se obično servira u malim dozama preko kristalnih žličica, a ne u čašama.

Vino kraljeva koje ima ljekovita svojstva 

Prije kraja 19. stoljeća, Tokaji Aszu vina uživala su reputaciju širom Europe kao najfinije vino koje je novac mogao kupiti. Luj XIV je to nazvao "vinom kraljeva, kraljem vina." Mnogi su vjerovali da ima ljekovita svojstva, a Vatikan je navodno čuvao boce na Papinim noćnim ormarićima. "Tokaji su stekli slavu vrlo rano", kaže Charlie Mount, generalni direktor Royal Tokaji. "A onda je naravno došlo do tragičnog 20. stoljeća."

Ta tragedija je počela ozbiljno nakon izbijanja Prvog svjetskog rata, što je na kraju rezultiralo kolapsom Austro-Ugarske. Stvari su se pogoršale nakon Drugog svjetskog rata. Standardi kvalitete su pali, a padom željezne zavjese 1989. godine "kralj vina" i tradicije i tehnike koje su ga proizvele bile su uglavnom povijesna fusnota.


Izvori

Fortune


Tagovi

Vino Essencia Najskuplje vino Royal Tokaji Tom Hudson Charlie Mount Mađarska Aszu


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.