Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Iločki podrumi
  • 08.10.2013. 10:00

Obrana polovica vinograda

Stanje na tržištu vina još nije stabilno te ne treba očekivati da bi otkupne cijene grožđa narednih godina mogle biti drastično veće, ali bi mogle rasti

  • 530
  • 48
  • 0

Iločki podrumi, ove će godine grožđe od kooperanata otkupljivati po cijeni nešto manjoj od prošlogodišnje, potvrdio je direktor Iločkih podruma, Mladen Papak. Prema njegovim riječima, ovogodišnje otkupne cijena grožđa, ustvari su na razini prošlogodišnjih, s tom razlikom da ove godine nema državne subvencije od jedne kune po kilogramu. Tako će cijena frankovke biti 1,8 kuna po kilogramu, dok će ostale sorte: graševina, chardonnay i rajnski rizling imati cijenu od 2,5 kuna po kilogramu.

"Smatramo da su te cijene prihvatljive, i da narednih nekoliko godina neće bitno rasti, te bismo bili sretni da s vremenom dođu na 3 kune po kilogramu, što smatramo optimalnom cijenom. Vremena kada je grožđe stajalo četiri ili pet kuna nepovratno su prošla, i s time se treba pomiriti", kaže Papak uputivši zamolbu kooperantima da prihvate ovogodišnje cijene.

Prema njegovom mišljenju, stanje na tržištu vina još nije stabilno te ne treba očekivati da bi otkupne cijene grožđa narednih godina mogla biti drastično veće, ali da bi mogle rasti, mogle bi. "Nakon ulaksa u EU moramo puno ulagati u marketing i promociju hrvatskog vinarstva. Šansi za proboj na EU tržište imamo i one su realne", rekao je dodajući kako gledano količinski, prodaja vina u Hrvatskoj ne opada, ali opada u kvalitetnim kategorijama, odnosno, prodaje se više vina s nižom kvalitetom nego vina visokokvalitetnih sorti. "Tome se jednostavno moramo prilagoditi. Potrošači nemaju novca i to je to", kaže Mladen Papak.

Inače, berba grožđa u vinogradima Iločkih podruma u Srijemskom vinogorju u punome je jeku, a do sada je grožđe obrani s oko 300 hektara odnosno polovice vinograda predviđenih za berbu. U Iločkim podruma procjenjuju kako je prinos kod traminca dobar, dok kod graševine oscilira zbog problema koji su se pojavili tijekom cvatnje. "Računamo da će vina iz ovogodišnje berbe u konačnici ipak biti dobra jer je kolovoz bio dosta sušan i topao. Bere se normalno uz dobru kvalitetu", navodi Papak dodajući kako će od oko 350 kooperanata Iločki podrumi ove godine otkupiti oko 2,5 milijuna kilograma grožđa.


Tagovi

Berba Grožđe Vinogradi Iločki podrumi Traminac Kooperanti Otkupna cijena Otkup Tržište Prodaja


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]