Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vina od davnina
  • 26.04.2019. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Obitelj Jakopić vinarstvom se bavi od 1908., sad imaju i šampiona Vina od davnina

U vinogorju Međimurje, gdje su vina kontroliranog zemljopisnog podrijetla, nije bitno koliko imate vinograda, već koliko dana u godini ste u vinogradu, jer se tamo prave najbolja vina, kaže vlasnik šampiona Vina od davnina Branimir Jakopić.

Foto: Marinko Petković
  • 819
  • 45
  • 0

Izvorne sorte vinove loze u Hrvatskoj zauzimaju 36% ukupne površine vinograda odnosno nešto više od sedam tisuća hektara. Identificirano ih je ukupno 125, a samo su 42 sorte u komercijalnom uzgoju, kazao je u petak potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na otvorenju 2. revije vina hrvatskih autohtonih sorata Vina od davnina, koja se održava dva dana u Zagrebu, a okupila je 81 vinara koji su izložili ukupno 145 etiketa

Dodao je da se proizvodnjom vina od ovih sorti bavi 789 proizvođača i na tu smo tradiciju posebno ponosni. "Malvazija istarska, Plavac mali, Teran, Maraština, Pošip samo su neke od naših najpoznatijih autohtonih sorti, no pozivam vas da istražite i ostale okuse vina, kao što je Kraljevina i Belina, koja su proizvodili naši preci i sami pronađite ono koje vam najbolje odgovara.

Najbolje ocijenjen Pušipel prestige

Mjerama koje provodimo, u dogovoru s vinarima i vinogradarima, omogućili smo bolje pozicioniranje i prezentiranje naših vina na tržištu, a uvjeren sam da će 12 milijuna kuna, za koliko smo novim Zakonom o vinu rasteretili sektor na godišnjoj razini, biti usmjereno upravo u marketing vina i približavanje krajnjim potrošačima, a tu je i EU vinska omotnica", dodao je Tolušić koji je šestorici nagrađenih uručio šampionska odličja.

Pušipel prestige, najbolje ocijenjeno vino

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek kazao je da je uoči revije održano i ocjenjivanje vina na koje se prijavilo 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina od 34 autohtone sorte, što pokazuje da interes vinara, ali i ugostitelja postoji za autohtonim vinskim sortama. 

Najbolje ocijenjeno vino je Pušipel prestige, izborna berba bobica 2015. godine, Branimira Jakopića iz Štrigove. Jakopić je kazao da se njegova familija bavi proizvodnjom vina još od 1908. godine, kad je pradjed Filip, dao pečat osobnosti prvom vinu, a danas na Železnoj gori s puno ljubavi i strasti tri obiteljska naraštaja Nade i Branimira, stvaraju prepoznatljiva vina.

Obiteljska tradicija duža od 100 godina

Naravno, uz šampionska vina, ide i pomno odabrani katalog vina, koji se drži one da je manje više, posebno kod izbornih berbi, u umjetnosti stvaranja  vina. Jakopići su dali novu vrijednost autohtonom brandu Pušipel (Furmint), kojeg njeguju na vinskoj sceni Međimurja od njezinog samog početka, ali tu su i druge sorte kao silvanac zeleni, muškat žuti, graševina, kao i svjetski kultivari rajnski rizling i sauvignon. Izdvajamo Grofovo vino koje je odličan omjer pomno odabranih sorata i velike pitkosti koje ima nešto niže alkohole 11,6 posto dok Pušipel ima 12,2 posto alkohola.

Vijest da je MasVinov Crljenak postao šampion, Bobanovića probudila iz anestezije!

Jakopić ističe da u vinogorju Međimurje, gdje su vina kontroliranog zemljopisnog podrijetla, nije bitno koliko imate vinograda, već koliko dana u godini ste u vinogradu, jer se tamo prave najbolja vina.   


Fotoprilog


Tagovi

Vina od davnina Šampioni Pušipel Prestige Branimir Jakopić


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od kiwija mi je napala neka bolest. Na jednoj grani lišće žuti i vene, a preostale dvije grane su u punoj (zdravoj) kondiciji. Ostali kiwiji su zdravi. Što bi to moglo biti i kako spasiti situaciju?