Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vina od davnina
  • 26.04.2019. 12:40
  • Grad Zagreb, Zagreb

Vijest da je MasVinov Crljenak postao šampion, Bobanovića probudila iz anestezije!

Samo dva dana nakon što su mu liječnici na odjelu Urologije zadarske Bolnice operirali bruh Radoslav Bobanović se pojavio u Zagrebu i u Art galeriji Lauba sudjelovao u radu 2. revije Vina od davnina. Ustao bih i iz mrtvih, kaže Bobanović čija je energija - neopisiva!

Foto: Ministarstvo poljoprivrede (Bobanović treći s desna)
  • 1.127
  • 143
  • 1

Vijest da je Crljenak 2015. Poljoprivredne zadruge Maslina i vino iz Polače postao šampion u kategoriji crvenih vina revije Vina od davnina doslovno je probudila Radoslava Bobanovića iz anestezije. “Točno, čim je zazvonio mobitel i kad sam čuo zbog čega me zovu počeo sam se buditi", kaže Bobanović, kojemu su liječnici na odjelu Urologije zadarske Bolnice operirali bruh (invinalnu herniju).  

Na primjedbu da bi vijest o šampionskoj tituli njega probudila i iz mrtvih, Bobanović se nasmijao:

“Ustao bih i iz mrtvih”

Da, može se i tako reći. Ja živim za ovo. Volim natjecanja. Pogotovo ovakva od nacionalnog značenja gdje najeminentniji hrvatski enolozi ocjenjuju i proglašavaju najbolja autohtona hrvatska vina”, kaže Bobanović i podsjeća da je i lani, na prvoj reviji Vina od davnina, MasVinov Crljenak 2014. osvojio visoko zlato.

To se ne propušta, kaže Bobanović čija je energija - neopisiva (Foto: arhiva R. Bobanovića)

Ponosan je što stručnjaci ovo vino od autohtone hrvatske sorte opisuju kao: "Robusno vino naših predaka, posebnih trenutaka uživanja”. Bobanović u svom stilu još dodaje: “Slobodan u čaši kao divlji konj u prirodi.“ Ni ne čudi opis jer šampionski Crljenak ima impresivnih čak 16 % alkohola. “Ono što treba istaknuti je da se radi o ekološkoj proizvodnji. Svi proizvodi su isključivo ekološke proizvodnje i svi proizvodi su ekološki certificirani, ističe mr. sc. Radoslav Bobanović, direktor i voditelj projekta PZ Masline i vino..

Od krša do ekološkog uzgoja

Podsjetimo Poljoprivredna zadruga “Maslina i vino” osnovana je 2006. godine s ciljem razvoja ruralnog razvoja prostora Ravnih kotara. Sjedište zadruge je u Polači. Projekt ‘MasVin’ plod je vizije  Radoslava Bobanovića i njegovog partnera Željka Uzelca koji su minirani krš, kamenjar i odlagalište otpada, dobili na služnost na rok od 50 godina i pretvorili u plodno tlo za ekološki uzgoj. Nisu štedjeli truda.

Cilj zadruge je bio i ostaje proizvodnja vrhunskih proizvoda kroz maslinarstvo (ekstra djevičanska maslinova ulja i stolne masline u različitim pripremama), vinogradarstvo (vrhunska i kvalitetna vina), te smokve i njihove prerađevine. Na 41 ha očišćenog i obrađenog zemljišta posađeno je 12.000 stabala maslina, podignuto je 11 hektara vinograda, od toga 2 hektara Crljenka. Tu je i 1.000 stabala kvalitetnih domaćih sorti smokava.

Shvativši potencijal Tribidraga, u svijetu poznatijeg kao Zinfandelna, MasVin se i na ovogodišnjem ocjenjivanju manifestacije Vina od davnina natjecao, i sa svojim Crljenkom iz 2015. godine postao šampion u kategoriji crvenih vina - regija Dalmacija.

Preživio 13 operacija

To se ne propušta. Da su mi i glavu osikli ja bih išao” , odlučan je Bobanović. Samo dan nakon što je operiran u zadarskoj Bolnici, praktički čim se probudio iz anestezije krenuo je u Zagreb da bi danas u Art galeriji Lauba u Zagrebu primio odličja iz ruku pomoćnika ministra poljoprivrede Zdravka Tušeka

Priznanje mu je uručio pomoćnik ministra Zdravko Tušek

Tko poznaje Bobanovića zna da je njegova energija - neopisiva.  Prijatelji koji ga dobro poznaju kažu da je on u pokretanje i razvitak PZ Maslina i vino zapravo uložio svoj život. Pretjeruju?! Ne, iako samo rijetki znaju da je Rade, kako ga zovu prijatelji, dosad preživio čak 13 raznih operacija, od kojih 5 kao što je bila ova posljednja, gdje su mu dr. Tomislav Sorić uz pomoć osoblja sredili invinalnu herniju. Operirali bruh.   

Što te ne ubije to te ojača. Volim sve totalno pa je i ova operacija obavljena pod totalnom anestezijom”, kaže Bobanović, koji je, dva dana nakon operacije, sudjelovao u reviji Vina od davnina, veselio se nagradi i čak održao predavanje na jednoj od radionica, koje se, kao i cijela ova manifestacija odvijaju u organizaciji MInistarstva poljoprivrede, a u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Agronomskim fakultetom u Zagrebu, Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču i Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.


Tagovi

Vina od Davnina Radoslav Bobanović Crljenak Operacija


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]