Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 25.05.2016. 10:30

Obavite zaštitu vinove loze prije cvatnje!

Za što bolje rezultate te zdravo i kvalitetno grožđe potrebno je zaštitu obaviti na vrijeme i prilagoditi je vremenskim uvjetima.

  • 1.280
  • 61
  • 0

Ovogodišnje kišno proljeće s puno oborina vinogradarima donosi brige jer se stvaraju povoljni uvjeti za razvoj bolesti vinove loze, a kao posljedice mogla bi se pojaviti šteta na grozdovima i smanjen urod.

Za što zdraviji i kvalitetniji urod, potrebno je zaštitu obaviti na vrijeme i prilagoditi je vremenskim uvjetima.

Prskanje treba obaviti prije i nakon cvatnje. Početkom cvatnje smatra se trenutak kada je otvoreno 5-10% cvjetova. Ovisno o vremenskim uvjetima, cvatnja traje 10-20 dana. Nakon završetka cvatnje i oplodnje, bobice ubrzano rastu i povećavaju se nekoliko puta uz najpovoljniju temperaturu od 25-30 °C.

Početak cvatnje je važan trenutak u zaštiti od plamenjače, pepelnice, a kod nekih sorti (Rajnski rizling, Zeleni silvanac) i sive plijesni vinove loze.

Zaštita vinove loze pred cvatnju

Pepelnica vinove loze

Preporučamo prskanje sistemičnim i sistemično-kontaktnim preparatima da bi vinova loza bila maksimalno zaštićena u periodu cvatnje kada se tretiranje ne obavlja. Sistemični i sistemično-kontaktni fungicidi pružaju kvalitetniju zaštitu u ovoj fazi razvoja vinove loze u odnosu na kontaktne fungicide jer se bolje rasporede u listićima i mladicama, djeluju preventivno i kurativno (terapeutski), sistemična komponenta se teže ispire i kreće se do svih organa vinove loze koji transpiriraju.

Da bi zaštitili vinovu lozu pred cvatnju, Chromos Agro d.d. Vam preporuča tretiranje sredstvima za suzbijanje plamenjače i pepelnice:

FORUM STAR kombinirani fungicid namijenjen na suzbijanje bolesti plamenjače i sive plijesni. Preporučamo uporabu fungicida u takozvanom blok tretmanu (dva puta uzastopno) u razmacima od 10-12 dana, kada je najveća opasnost od plamenjače i kada je vinograd najosjetljiviji na bolest. To je početak cvatnje do faze zatvaranja grozda.

COLLIS je kombinirani preventivni fungicid sistemičnog učinka. Namijenjen za suzbijanje pepelnice. Primjenjuje se od početka cvatnje do zatvaranja grozda. Najučinkovitiji je kada se upotrebljava na kraju cvatnje.

Smanjuje se zaraza sivom plijesni

Plamenjača na grozdu

Preporučamo kombinaciju FORUM STAR i COLLIS fungicida u periodu najjačeg infekcijskog potencijala najvažnijih bolesti vinove loze. Uporabom kombinacije ova dva fungicida postižemo zaštitu vinograda od dvije najvažnije bolesti vinograda (plamenjače i pepelnice) i dodatno smanjujemo zarazu sivom pljesni.

VIVANDO je lokalno sistemični fungicid. Namijenjen za suzbijanje pepelnice vinove loze. Prvo tretiranje provodi se od pojave opasnosti od zaraze, najranije od stadija pet listova do zatvaranja boba, u razmacima 10-14 dana.

FOND 12 E + CHROMOSUL 80 preventivni fungicidi namijenjeni za suzbijanje pepelnice vinove loze. Primjenjuju se prije cvatnje i poslije cvatnje u vrijeme najvećeg pritiska bolesti.

Također uz navedene fungicide, preporučamo kombinirati i jedan od insekticida CHROMOREL-D (40 ml/1.000m²/100 L vode) ili Fastac10 EC (15 ml/1.000m²/100 L vode), kako bi se smanjio napad prve generacije groždanih moljaca.

Za više informacija o zaštiti vinove loze obratite se tvrtki Chromos Agro d.d. na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Zaštita Chromos Agro Pepelnica Plamenjača Prskanje


Partner