Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 25.07.2014. 13:00
  • Zagrebačka

Obavijest vinogradarima

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 46
  • 2
  • 0

Od posljednje preporuke za zaštitu vinograda proteklo je 10 dana. Još uvijek se na bobicama grožđa pojavljuju simptomi zaraze s pepelnicom stoga i dalje redovito kontrolirati zdravstveno stanje grožđa. Pozornost usmjeriti na grozdove koji su više okrenuti prema unutrašnjosti trsa i koji su zaštićeni lišćem. Posebno osjetljive sorte u našem vinogorju su chardonnay, pinot bijeli, pinot sivi, portugizac.

U zadnjim mjerama zaštite protiv pepelnice grožđa preporučujemo korištenje sumpornih fungicida. Karenca sumpornih pripravaka za vinske sorte grožđa iznosi 35 dana. U nasadima u kojima je pepelnica jače prisutna moguća je primjena Karathane Gold EC uz propisanu karencu 42 dana za vinske sorte.

Obzirom na rokove berbe ne preporučamo miješati sumporne fungicide sa fungicidima iz skupine ditiokarbamata (npr. mankozeb, propineb, metiram) jer u tom slučaju karenca iznosi 56 dana.

Za zadnje zaštite vinograda od peronospore mogu se koristiti pripravci na osnovi bakra čija karenca za vinske sorte iznosi 35 dana.

U mladim nasadima sadnja 2014. i 2013. godine primijeniti za suzbijanje plamenjače fungicide sistemičnog .

Porastom količine šećera u grožđu raste opasnost od razvoja botritisa ili sive plijesni osobito ako se trend kišnog vremena nastavi i tijekom mjeseca kolovoza. Još proteklog tjedna zabilježene su zaraze s ovom bolesti stoga upozoravamo proizvođače na redovite kontrole zdravstvenog stanja grožđa.

U fenofazi mekšanja i promjena boje bobica preporučamo primjenu jednog od botriticida: Switch 62,5 WG, Teldor SC 500, Mythos SC, Botril 300 SC, Cezar, Botrycid.

Karenca za pripravke Switch i Teldor iznosi 21 dan, a za ostale navedene pripravke 28 dana.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo.

Aleksandra Radić, dipl.inž.agr.
E-mail: Aleksandra.Radic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner