Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 04.07.2014. 14:00
  • Međimurska

Obavijest vinogradarima!

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 39
  • 2
  • 0

Prije 10 dana upućena je preporuka o drugoj zaštiti vinograda nakon cvatnje. U njoj smo vinogradare upozoravali na primjenu bakarno-sistemnih fungicida protiv plamenjače ili peronospore (Plasmopara viticola), zatim nastavku kvalitetne zaštite kombiniranim fungicidima protiv pepelnice (Erysiphe necator) i važno upozorenje o početku leta druge ili ljetne generacije pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana), te potrebi primjene insekticida!

Naknadno smo u četiri navrata na svim lokalitetima u vinogorju zabilježili iznadprosječnu količinu oborina, pa je primjerice od 24. lipnja do 3. srpnja o.g. mjerni uređaj na lokalitetu Trnovčak ukupno zabilježio čak 80,4 mm! Prosječna dnevna relativna vlažnost zraka u posljednjih je 10 dana u rasponu od 87,5 do 100 posto, senzor vlaženja lišća je tada bio aktivan 3.680 minuta, a pritom su najviše dnevne temperature dosezale vrijednosti 28,0°C. Dakle, dominira vrlo vlažno, toplo i vrlo sparno meteorološko razdoblje, što najviše pogoduje razvoju i širenju plamenjače (Plasmopara viticola) i pepelnice grožđa (Erysiphe necator).

Na poljskom mikro-pokusu Savjetodavne službe iz Čakovca na netretiranom trsju sorte moslavac bijeli ili šipon zaraza grožđa plamenjačom je tijekom jučerašnjeg dana (3.7. 2014.) bila u rasponu od 15-30 posto, a na grožđu se počela razvijati i pepelnica, te je na nekim varijantama zaraza veća od 20 posto! U narednih 20 dana očekujemo da pepelnica na netretiranom ili slabije zaštićenom trsju zarazi više od 95 posto grožđa! Na praćenim lokalitetima Sveti Urban, Orehovčak i Trnovčak u proteklih je deset dana nastavljen let druge generacije pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana), koji je primjerice na lokalitetu Trnovčak brojčano dvostruko veći od kritičnog praga štetnosti!

Meteorolozi u narednih 4-5 dana najavljuju mogućnosti manjih dnevnih oborina, uz porast najviših dnevnih temperatura do 29°C. U takvim uvjetima valja nastaviti zaštitu od plamenjače i peronospore, a naročito protiv pepelnice i ponoviti drugu usmjerenu aplikaciju protiv "ljetne" generacije pepeljastog grožđanog moljca! Ovisno o sorti dozrijevanja, moguće je pred zatvaranje grozdova preventivno koristiti i neki specifični pripravak protiv sive plijesni (Botrytis cinerea). Mogući izbor pripravaka za suzbijanje plamenjače (Plasmopara viticola), pepelnice (Erysiphe necator), sive plijesni (Botrytis cinerea) i ljetne generacije grožđanih moljaca (Botrytis cinerea) je naveden u ranijim preporukama.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner