Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 04.07.2014. 13:25
  • Varaždinska

Obavijest vinogradarima!

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 41
  • 2
  • 0

Prije 10 dana upućena je preporuka o drugoj zaštiti vinograda nakon cvatnje. U njoj smo vinogradare upozoravali na primjenu bakarno-sistemnih fungicida protiv plamenjače ili peronospore (Plasmopara viticola), zatim nastavku kvalitetne zaštite kombiniranim fungicidima protiv pepelnice (Erysiphe necator) i važno upozorenje o početku leta druge ili ljetne generacije pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana), te potrebi primjene insekticida!

Naknadno smo u četiri navrata na svim lokalitetima u vinogorju zabilježili iznad prosječnu količinu oborina, pa je primjerice od 24. lipnja do 3. srpnja o.g., mjerni uređaj na lokalitetu Trnovčak ukupno zabilježio čak 80,4 mm! Prosječna dnevna relativna vlažnost zraka u posljednjih je 10 dana u rasponu od 87,5 do 100 posto, senzor vlaženja lišća je tada bio aktivan 3.680 minuta, a pritom su najviše dnevne temperature dosezale vrijednosti od 28,0°C. Dakle, dominira vrlo vlažno, toplo i vrlo sparno meteorološko razdoblje, što najviše pogoduje razvoju i širenju plamenjače (Plasmopara viticola) i pepelnice grožđa (Erysiphe necator).

Na poljskom mikro-pokusu Savjetodavne službe iz Čakovca na netretiranom trsju sorte moslavac bijeli ili šipon zaraza grožđa plamenjačom je tijekom jučerašnjeg dana (3.7. 2014.) bila u rasponu od 15-30 posto, a na grožđu se počela razvijati i pepelnica, te je na nekim varijantama zaraza veća od 20 posto! U narednih 20 dana očekujemo da pepelnica na netretiranom ili slabije zaštićenom trsju zarazi više od 95 posto grožđa! Na praćenim lokalitetima Sveti Urban, Orehovčak i Trnovčak u proteklih je deset dana nastavljen let druge generacije pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana), koji je primjerice na lokalitetu Trnovčak brojčano dvostruko veći od kritičnog praga štetnosti!

Meteorolozi u narednih 4-5 dana najavljuju mogućnosti manjih dnevnih oborina, uz porast najviših dnevnih temperatura do 29°C. U takvim uvjetima valja nastaviti zaštitu od plamenjače i peronospore, a naročito protiv pepelnice i ponoviti drugu usmjerenu aplikaciju protiv "ljetne" generacije pepeljastog grožđanog moljca! Ovisno o sorti dozrijevanja, moguće je pred zatvaranje grozdova preventivno koristiti i neki specifični pripravak protiv sive plijesni (Botrytis cinerea). Mogući izbor pripravaka za suzbijanje plamenjače (Plasmopara viticola), pepelnice (Erysiphe necator), sive plijesni (Botrytis cinerea) i ljetne generacije grožđanih moljaca (Botrytis cinerea) naveden je u ranijim preporukama.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs