Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 01.07.2014. 18:00
  • Šibensko-kninska

Obavijest vinogradarima!

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 42
  • 3
  • 0

Kiša koja je pala tijekom jučerašnjeg dana na području cijele županije, uz dnevne temperature od 25 do 29 °C, kao i jutarnja rosa, pogoduju sekundarnim infekcijama te razvoju peronospore i pepelnice. U narednom periodu, posebno u vinogradima gdje je od posljednje zaštite prošlo 10 i više dana potrebno je nastaviti sa zaštitom.

Protiv pojave peronospore može se koristiti jedan od pripravaka: Mildicut SC, Pergado F, Melody Duo, Forum Star, Galben C, Electis, Equation Pro, Ridomil Gold Plus i drugi.

Protiv pojave pepelnice preporuča se koristiti jedan od pripravaka: Nativo 75 WG, Falcon EC 460, Domark 40 ME, Vivando, Talendo, Collis, Stroby WG, Postalon 90 SC, Crystal, Topas 100 EC i drugi.

Kombinirani pripravci za suzbijanje obje bolesti su: Cabrio Top, Quadris, Universalis.

Na kontrolnim punktovima na širem području Primoštena i dalje se bilježi pojačen let grožđanih moljaca pa, ukoliko do sad nije izvršena zaštita, ista preporuča se provesti jednim od pripravaka: Runner 240 SC, Laser, Affirm, Avaunt 15 SC, Match 050 EC.

Tijekom jučerašnjeg dana, ali i proteklog tijedna s kišom je na pojedinim lokalitetima pala i tuča. Ukoliko su grozdovi oštećeni od tuče preporuča se prilikom zaštite dodati jedan od pripravaka potiv sive plijesni. Zaštita ovim pripravcima može se provesti i samo po zoni grožđa. Koriste se pripravci: Cantus, Pyrus 400 EC, Teldor SC 500, Chorus 75 WG, Switch 62,5 WG.

Prilikom mješanja pripravaka treba voditi računa da se ne preporuča mješanje više od tri pripravka zajedno. Kod primjene pripravaka sistemičnog djelovanja treba paziti da se isti u vegetaciji koristi najviše 2-3 puta.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača. Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Nakon tretiranja potrebno je ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja. Praznu ambalažu koja ostaje nakon upotrebe sredstava za zaštitu bilja poropisno zbrinuti.

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 16.09. 2014. u Primoštenu Burnom (kod zadruge) od 11:30 -13:00 i u Drnišu, lokalitet Cecela od 14:30-16:30.

Gordana Kožarić - Silov dipl.inž.agr.


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]