Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 24.06.2014. 14:00
  • Međimurska

Obavijest vinogradarima!

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 37
  • 2
  • 0

Prije 11 dana upućena je preporuka o zaštiti vinograda nakon cvatnje. Nakon što smo u danima 8.-12. lipnja 2014. zabilježili vrlo vruće i vrlo sparno meteorološko razdoblje, u razdoblju 13.-23. lipnja, dominiralo je sparno i toplo razdoblje, najčešće uz raspon temperatura zraka od 14° do 27°C. Padalina je u spomenutom razdoblju bilo relativno malo, pa je tako u četiri navrata u proteklih 11 dana na mjernom lokalitetu Trnovčak izmjereno manje od 15 mm kiše! Prosječna vlažnost zraka je u proteklom razdoblju između 75 i 85 posto.

Kako smo tijekom proteklog svibnja izmjerili na svim lokalitetima u gornjem dijelu Međimurja iznadprosječne količine oborina, a primarna je zaraza uzročnikom plamenjače (Plasmopara viticola) ove sezone zabilježena već krajem mjeseca travnja, posebice na sortama koje su tada imale mladice dužine 15-tak cm, npr. rajnski rizling, muškat žuti i dr., u poljskom je mikro-pokusu Savjetodavne službe iz Čakovca na netretiranom trsju sorte moslavac bijeli ili šipon na dan 19. lipnja o.g. zaraza lišća i cvjetnih organa bila u rasponu od 10-25 posto! U narednim danima očekujemo dnevne temperature u rasponu 12 do 25°C, uz veće količine kiše najavljene sredinom ovog tjedna (25.6.), pa je opasnost od širenja plamenjače ili peronospore u vinogradima vrlo velika! Očekujemo štete od plamenjače na netretiranom grožđu veće od 65 posto, što je u Međimurju posljednji put zabilježeno primjerice 2009. i 2004. godine!

Vlaga i naknadna toplina (sparina) pogodovat će i naknadnom razvoju pepelnice grožđa (Erysiphe necator). Na tek zametnutim bobicama prve znakove pepelnice u prosjeku pronalazimo u danima 16.-20. lipnja, a proteklih su dana prvi znakovi ove bolesti pronađeni na bobicama sorata cgardonnay i graševina! Stoga je potrebno kvalitetno zaštititi vinograde krajem cvatnje s razmacima tretiranja koji ne bi od posljednje zaštite smjeli biti veći od 8 do12 dana! U protekloj smo preporuci (u zaštiti krajem cvatnje) naglasili da u vinogradima gdje se pojavljuju znakovi plamenjače, odnosno u nasadima gdje plamenjača do početka cvatnje ove sezone nije usmjereno suzbijana barem 3-4 puta, preporučujemo obaviti jednu dodatnu zaštitu sa smanjenim razmakom 7-8 dana! Osim pripravaka navedenih u preporuci objavljenoj od 6. lipnja 2014., moguće je već u drugoj zaštiti protiv plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola) nakon cvatnje koristiti kombinirane pripravke koji sadrže bakar! Također, u tretiranjima protiv pepelnice (Erysiphe necator) nakon cvatnje prednost dati kombiniranim pripravcima koji sadrže dvije ili tri djelatne tvari! Budući da u narednih 7 dana ne očekujemo dnevne temperature zraka više od 26°C u vinogradima gdje se pojavljuje pepelnica na tek zametnutim bobicama, moguće je dodati i manju količinu sumpornih fungicida!

Važno: Na tek zametnutim bobicama valja razlikovati pepelnicu (Erysiphe) od plamenjače (Plasmopara) (simptomi su slični!)! U mladim nasadima sadnje 2014. ili 2013. godine, u mjerama zaštite protiv plamenjače, prednost dajemo pripravcima koji su proteklih godina dali najdugotrajniju zaštitu od ove bolesti, npr. Mikal Premium F (0,3 %), Profiler WG (0,25 %) ili Mildicut (0,35 %) i slično, te im dodati jedan od organskih fungicida protiv pepelnice.

Važno: Druga generacija grožđanih moljaca (Lobesia botrana) na praćenim je lokalitetima Trnovčak i Sv.Urban započela s letom nakon 21. lipnja 2014., pa je u narednim danima potrebna primjena insekticida, posebice kod vinskih sorata čije bobice počinju "zatvarati" grozdove! Već i najmanji postotak oštećenih bobica od gusjenica "ljetne" ili druge generacije grožđanih moljaca predstavlja odlične preduvjete za ranu pojavu sive plijesni (Botrytis cinerea) ili tzv. "zelene plijesni grožđa" (kritični prag škodljivosti za drugu generaciju moljaca iznosi samo 4 gusjenice na 100 pregledana grozda).

Bolje rezultate pri suzbijanje "ljetne" generacije grožđanih moljaca proteklih smo godina u Međimurskom vinogorju dobili primjenom pripravaka Avaunt SC 0,15- 0,2 lit./ha, Laser KS u količini 0,15-0,2 lit./ha, Reldan* 40 EC u količini 0,8-1,0 lit./ha (*klorpirifos- metil u pripravcima Reldan 40 EC i Lino EC dozvole su prestale važiti, a krajnji rok za maloprodaju i primjenu zaliha je 1.7. 2014. godine), Runner SC u količini 0,4-0,5 lit./ha, Mimic SC u količini 0,5-0,6 lit./ha, novijim pripravcima Coragen SC u količini 0,15 lit./ha i Affirm WG u količini 1,5 kg/ha. Moguće je smanjiti navedenu dozu insekticida ako se primjenjuju samo u zoni grožđa.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner