Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 21.06.2014. 08:00
  • Šibensko-kninska

Obavijest vinogradarima

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 44
  • 2
  • 0

Vinova loza je na području cijele županije u fazi intenzivnog rasta bobica. Kiša koja je pala proteklih dana i dnevne temperature od oko 25°C pogoduju stvaranju povoljnih uvjeta za sekundarne infekcije peronospore i pepelnice te je u narednom periodu potrebno zaštiti vinovu lozu sistemičnim pripravcima.

Protiv pojave peronospore može se koristiti jedan od pripravaka: Mildicut SC, Pergado F, Mikal premium F, Ridomil gold MZ pepite, GalbenM, Melody duo, Forum Star, Equation pro i drugi. Protiv pojave pepelnice preporuča se koristiti jedan od pripravaka: Nativo 75 WG, Falcon EC 460, Domark 40 ME, Vivando, Talendo, Collis, Stroby WG, Crystal, Topas 100 EC i drugi. Kombinirani pripravci za suzbijanje obje bolesti su: Cabrio Top, Quadris i Universalis. Ukoliko do sada nije izvršena zaštita protiv sive plijesni na osjetljivim sortama, još uvijek se može dodati jedan od pripravaka: Cantus, Pyrus 400 EC, Teldor SC 500, Chorus 75 WG, Switch 62,5 WG i drugi.

Na kontrolnim punktovima na području Primoštena bilježi se pojačen let grožđanih moljaca te se preporuča provesti zaštitu jednim od pripravaka: Runner 240 SC, Laser, Affirm, Avaunt 15 SC, Match 050 EC. Prilikom mješanja pripravaka treba voditi računa da se ne mješa više od tri pripravka zajedno. Kod primjene pripravaka sistemičnog djelovanja treba paziti da se isti u vegetaciji koristi najviše 2-3 puta. Pripravke koristiti prema uputama proizvođača! Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS). Napominjemo da je nakon tretiranja potrebno je ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu koja ostaje nakon upotrebe sredstava za zaštitu bilja poropisno zbrinuti.

Gordana Kožarić-Silov, dipl.inž.agr.
e-mail: gordana.kozaric.silov@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?