Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 11.06.2014. 13:45
  • Primorsko-goranska

Obavijest vinogradarima!

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 58
  • 3
  • 0

Od protekle preporučene zaštite proteklo je dvanaest dana. Vinova loza je završila ili se nalazi u fenofazi završetka cvatnje. Obzirom da su za vikend i početak slijedećeg tjedna najavljene oborine, a vinova loza se nalazi u izuzetno osjetljivoj fenofazi razvoja, vinogradare upućujemo da, ovisno o zadnjoj izvršenoj zaštiti, a prije najavljenih oborina (petak-subota) ponove preventivnu zaštitu protiv plamenjače (Plasmopara viticola) i pepelnice vinove loze (Uncinula nacator). Prilikom izbora fungicida prednost dati pripravcima postranog djelovanja na botritis, a posebno voditi računa o kompatibilnosti pripravaka za zaštitu i pojedinih folijarnih gnojiva.

Za zaštitu od plamenjače u ovoj fenofazi moguće je koristiti pripravke na osnovi cimoksanila i propineba (Antracol combi WP 76), benalaksila i folpeta (Galben F, Baldo F*, Fantic F) benalaksila i mankozeba (Galben M, Baldo M*, Fantic M), metalaksila-M i folpeta (Ridomil gold combi 45 WG), metalaksila-M i mankozeba (Ridomil gold MZ pepite Ridomil gold MZ 68 WP*), ciazofamida (Mildicut 25 SC) dimetomorfa i mankozeba (Acrobat MZ, Acrobat MZ WG) ili dimetomorfa i folpeta (Forum star).

Protiv pepelnice moguće je primijeniti pripravke na osnovi krezoksim metila i boskalida (Collis SC), tetrakonazola (Domark ME), tebukonazola (Folicur EW 250, Folicur WP 25, Foliar 250, Mystic EC),tebukonazola i trifloskistobina (Nativo WG), metafenona (Vivando SC), prokinazida (Talendo EC), kinoksifena (Crystal) ili spiroksamina, tebukonazola i triadimenola (Falcon EC 460)

Pripravcima označenim* registracija je stekla, a krajnji rok za primjenu i prodaju zaliha je 01.01.2015.

Vinogradari upisani u Upisnik integriranih proizvođača primjenjuju sredstva za zaštitu bilja sukladno Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju grožđa za 2014. godinu. Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS). Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi i uputstvu za uporabu. Korisnici SZB dužni su voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje pet godina. Evidencija korištenja SZB može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku a najmanje treba sadržavati slijedeće podatke: trgovački naziv SZB, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu SZB potrebno je zbrinuti na propisan način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
E-mail: Karmen.Karlic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.