Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 30.05.2014. 15:00
  • Karlovačka

Obavijest vinogradarima!

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 44
  • 2
  • 0

Rane sorte vinove loze u početku su cvatnje. U izrazito kišovitoj godini uvjeti za razvoj peronospore su vrlo povoljni. Prognozeri i u narednom periodu najavljuju promjenjivo vrijeme što pogoduje daljnjem razvoju bolesti.

Upozoravamo vinogradare da je na više lokaliteta na ranim sortama uočena peronospora na cvatu loze. Bolest je vidljiva na cvjetnim kapicama koje poprimaju smeđu boju, a jasno su vidljive bijele prevlake kojima je presvučen dio cvata, cijeli cvat ili cijeli cvat i peteljkovina. Zaraženi dijelovi će se osušiti. Na listu je peronospora vidljiva na licu lista u vidu svjetlo zelenih mrlja koje posmeđe, a na naličju su jasno vidljive bijele prevlake.

Savjetujemo obaviti kvalitetnu zaštitu vinograda pred cvatnju! Protiv peronospore može se upotrijebiti jedan od fungicida koji osim sistemične aktivne tvari sadrže i aktivnu tvar folpet npr. Forum Star, Ridomil Gold Combi WG, Galben F, Baldo F*, Fantic F i sl.

U vinogradima gdje su vidljivi simptomi bolesti savjetujemo primjenu pripravka Forum Star.

Vremenski uvjeti su također povoljni za rani razvoj sive plijesni ili botritisa. Prijašnjih godina je u pojedinim vinogradima botritis zabilježen već na cvatu pa osobitu pažnju treba posvetiti i ovoj bolesti. Na smanjenje zaraze sivom plijesni dobar postrani učinak ima aktivna tvar folpet koju sadrže preporučeni pripravci.

Ukoliko se protiv peronospore koriste neki drugi sistemični fungicidi, protiv botritisa ili sive plijesni dodati jedan od specifičnih botriticida ( Mytos*, Botril 300 SC, Botrycid* ili Pyrus 400 SC, Teldor SC 500, Chorus 75 WG, Cantus i sl.)

Protiv pepelnice preporučamo upotrijebiti jedan od sljedećih pripravaka: Collis KS, Nativo 75 WG, Stroby WG, Talendo EC, Postalon 90 SC, Cristal KS i sl.

Preporučene pripravke primijeniti sukladno pismenoj uputi proizvođača.

*Sredstvima je ukinuta registracija. Krajnji rok za prodaju i primjenu zaliha je 1.1.2015.

Margita Budiselić Kutle dipl.inž.agr.
e-mail: Margita.Budiselic.Kutle@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]