Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 20.05.2014. 11:00
  • Primorsko-goranska

Obavijest vinogradarima

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 35
  • 2
  • 0

Na praćenim lokalitetima primorskog i otočnog dijela županije bilježimo intenzivan porast mladica. Vinogradare upućujemo na pregled nasada radi pravovremenog otkrivanja simptoma bolesti. Ovisno o zadnjoj izvršenoj zaštiti i dalje preporučamo redovno suzbijanje glavnih bolesti u vinogradu plamenjače (Plasmopara viticola), crne pjegavoti (Phomopsis viticola) i pepelnice (Uncinula nacator) vinove loze vodeći računa o razmacima između tretiranja kao i o ograničenjima uporabe pojedinih pripravaka. Grožđane moljce na praćenim lokalitetima ne bilježimo ili bilježimo u vrlo niskom intenzitetu stoga za sada njihovo suzbijanje nije potrebno. Prilikom izbora fungicida prednost dati pripravcima postranog djelovanja na rani botritis.

Za preventivnu zaštitu protiv plamenjače i crne pjegavosti preporučamo primjenu fungicida na osnovi na osnovi Al-fosetila i folpeta (trgovačkog naziva Mikal flash WG, Mikal premium F, Winner WP*, Attila*, Rival*,Alonso*), cimoksanila i propineba (trgovačkog naziva Antacol combi WP 76).

Za zaštitu od pepelnice moguće je primijeniti pripravke na osnovi sumpora (trgovačkog naziva Thiovit jet WG, Kumulus DF, Kalinosul, Chromosul, Kossan, Cosavet, Sumpor SC 80), meptildinokapa (trgovačkog naziva Karathane gold 350 EC), kinoksifena (trgovačkog naziva Crystal) ili krezoksim-metila (trgovačkog naziva Stroby WG).

Također, moguće je koristiti pripravke koji istovremeno suzbijaju plamenjaču i pepelnicu na osnovi azoksistrobina (trgovačkog naziva Quadris), azoksistrobina i folpeta (trgovačkog naziva Universalis), trifloksistrobina i cimoksanila (trgovačkog naziva Eclair WG*), piraklostrobina i metirama (trgovačkog naziva Cabrio top). Pripravcima označenim* registracija istekla krajnji rok za primjenu i prodaju zaliha 1.1.2015.

Vinogradari upisani u Upisnik integriranih proizvođača primjenjuju sredstva za zaštitu bilja sukladno Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju grožđa za 2014. godinu. Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS).

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi i uputstvu za uporabu. Korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje pet godina. Evidencija korištenja SZB može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku a najmanje treba sadržavati slijedeće podatke: trgovački naziv SZB, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu SZB potrebno je zbrinuti na propisan način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
E-mail: Karmen.Karlic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner