Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 16.05.2014. 14:00
  • Krapinsko-zagorska

Obavijest vinogradarima

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 63
  • 3
  • 0

Od posljednje preporuke za zaštitu vinove loze prošlo je devet dana. Zbog pada temperatura u tom periodu, vegetacija je slabo napredovala. Isto tako, niske temperature za ovo doba godine i jak vjetar nisu pogodovali razvoju novih infekcija plamenjačom vinove loze (Plasmopara viticola). Za idući tjedan najavljeno je zatopljenje. Pri temperaturama višim od 13° C i oborinama jačim od 10 mm/m² velika je vjerojatnost za nove infekcije uzročnikom plamenjače vinove loze.

Stoga treba provesti preventivnu zaštitu vinove loze čim se vremenske prilike ustabile (prema prognozi - ponedjeljak). Kako je već napomenuto, vegetacija od posljednje preporuke za zaštitu vinove loze nije puno napredovala, te se vinova loza još ne nalazi u fazi pred cvatnju. Zbog toga je moguće koristiti jedan od preventivnih pripravaka s površinskim djelovanjem (Daconil 720 SC, Antracol WG 70, Dithane M-45, Star 80 WP, Mankozeb, Pinozeb, Cadillak 80 WP, Mankokal, Mankonor, Polyram DF, Delan 700 WDG i sl. ili pak pripravci na bazi fosetila (Mikal Flash, Mikal Premium F, Winner*, Attila*, Rival*, Alonso*). Pripravke na bazi fosetila nemojte koristiti više od 3 puta za redom. * sredstvu je ukinuta registracija, a krajnji rok za prodaju i primjenu zaliha je 1.1.2015.

Ako na lišću primjećujete uljane pjege (znak infekcije plamenjačom) preporučljivo je upotrijebiti jedan od pripravaka sa stopirajućim djelovanjem (spriječiti će daljnji razvoj plamenjače u biljnim organima): Acrobat MZ (upotreba i prodaja zaliha do 1.1.2015.), Forum Star, Mildicut 25 SC.

Za suzbijanje pepelnice vinove loze (Erysphe necator) preporučljivo je u ovoj fazi koristiti jedan od pripravaka: Vivando SC, Talendo EC ili Crystal KS. Voditi računa o tome da se za svako prskanje koriste fungicidi iz druge kemijske skupine, odnosno, drugačijeg mehanizma djelovanja.

Pojavu i dinamiku leta grožđanih moljaca pratimo, no za sada suzbijanje nije potrebno. Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS).

Pridržavajte se ograničenja vezanih uz mogućnost miješanja pripravaka međusobno. Vodite evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja. Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način, možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. (Gubaševo 47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Sanja Gregurić, dipl. ing. agr.
E-mail: Sanja.Greguric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.