Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 16.04.2014. 15:25
  • Dubrovačko-neretvanska

Obavijest vinogradarima!

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare

  • 49
  • 3
  • 0

Vinova loza je na području Dubrovačko-neretvanske županije u fenofazi razvijenih listova dok su na toplijim položajima, pri moru dužine preko 15 cm. Uz dosta nestabilne vremenske prilike ovih dana, s mjestimično većom količinom oborina a s najavom dodatnih, te dostatno visokim temperaturama opasnost je od pojave prvih simptoma peronospore vinove loze (Plasmopara viticola). Istodobno, takvi ekološki uvjeti pogoduju razvoju i infekcijama uzročnikom crne pjegavosti (Phomopsis viticola) pa je potrebno je provesti usmjerenu zaštitu protiv navedenih uzročnika.

Za zaštitu je moguća primjena pripravaka na osnovi folpeta (Folpan 80 WDG, Folpan 50 WP, Futura 50 WP, Shavit F) ili površinskih organskih pripravaka Daconil 720 SC, Polyram DF, Antracol WP 70, Chromoneb S -70, Delan 700.

Navedenim pripravcima je moguće dodati sumporni pripravak radi smanjenja populacije lozinih grinja a koji će preventivno djelovati na uzročnika pepelnice (Uncinula necator).

Preventivnu zaštitu potrebno je napraviti prije najavljenih oborina pridržavajući se uputa na etiketi sredstva za zaštitu bilja. Svako tretiranje evidentirati, a ambalažu zbrinuti na propisan način.

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS).

Autor: Antun Kotlar, dipl. ing. agr.


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner