Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 24.03.2014. 13:00
  • Koprivničko-križevačka

Obavijest vinogradarima

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 52
  • 3
  • 0

Vinova loza se na većini lokacija nalazi u razvojnom stadiju vunastog pupa. Obzirom da su od trenutka otvaranja pupova i pojave prvih listića za vrijeme kišnih dana i vlaženja listića vinove loze moguće infekcije uzročnikom crne pjegavosti (Phomopsis viticola) podsjećamo vinogradare da na vrijeme izvrše preventivnu zaštitu.

Moguće je koristiti pripravke na osnovi bakra (Modra galica, Plavi kamen, Nordox 75 WG, Nordox super 75, Cuprocaffaro 50 WP, Rame Caffaro 32 WP, Kocide DF, Cuprablau Z, Cuprablau Z ultra, Bordoška juha, Bordoška suspenzija i sl.). Preventivnu zaštitu od crne pjegavosti potrebno je izvršiti dan ili dva prije kišnog perioda.

Bakrenom se pripravku može dodati pripravak na bazi sumpora u povišenoj koncentraciji koji će smanjiti populaciju lozinih grinja, no za njegovo dobro djelovanje potrebna je temperatura zraka viša od 15 °C.

Moguće je koristiti i kombinaciju bakra i mineralnog ulja, ali u tom slučaju se ne preporuča dodavati sumporni pripravak.

Vrlo velika količina oborina tijekom prvog tromjesečja osigurala je obilje vlage u tlu, a porastom temperature započeo je i intenzivan porast korova u vinogradima. Za njihovo se suzbijanje najčešće koriste totalni sistemični herbicidi na osnovi glifosata. Za suzbijanje korova glifosatu se može dodati i zemljišni herbicid Chikara 25 WG ili Pledge 50 WP koji će djelovati na sjemenske korove prilikom nicanja.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skladu sa zakonom!

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?