Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glodavci
  • 10.03.2014. 12:00
  • Ličko-senjska

Obavijest o suzbijanju glodavaca

Potrebno je prvi dan obići površine i zatrpati zemljom ili nogom zgaziti sve rupe na koje se naiđe

Foto: rgbstock.com
  • 267
  • 17
  • 0

Blage zime bez snježnog pokrivača uvelike pridonose povećanoj prisutnost poljskih glodavaca (miševa, voluharica).

Velike štete glodavci mogu napraviti u voćnjacima u kojima se tlo ne obrađuje i mladim voćnjacima, na ratarskim ozimim usjevima te lucerištima. Stoga savjetujemo poljoprivrednike da obiđu svoje poljoprivredne površine i poduzmu odgovarajuće mjere. Nužno je pregledati i nepoljoprivredne lokalitete kao što su nasipi, rubovi cesta i putova te međe jer su to prirodna staništa s kojih glodavci prelaze na proizvodne parcele i prave štete.

Potrebno je prvi dan obići površine i zatrpati zemljom ili nogom zgaziti sve rupe na koje se naiđe. Slijedeći dan se ponovno pregleda površina i ukoliko se utvrdi više od 20 novo otvorenih rupa po 1 aru (100 m²) potrebno je provesti mjere zaštite.

U sve aktivne otvore potrebno je staviti zatrovane mamke - rodenticide i zatrpati ih zemljom. Mamke je moguće stavljati u šuplje opeke, komade cijevi, ispod letvarica, plastične kanistre i sl. tako da ostale životinje s njima ne mogu doći u kontakt.

Za suzbijanje mogu se koristiti slijedeći pripravci: Brodilon mamac, Brodilon pelete, Gardentop pellete, Bromadiolon pelete, Rodexion kompleks, Rodexion pelete, Suradiolon zrna, Ratimor pelete, Ratimor žitni mamac, Terminator žitni mamac.

Akciju suzbijanja potrebno je ponoviti u roku 10 -14 dana, te u nju uključiti što veći broj poljoprivrednika i poljoprivrednih površina jer su glodavci vrlo pokretljivi i brzo prelaze s parcele na parcelu.

Sve vrste zatrovanih mamaca treba stavljati prema uputama i ne rasipavati. Ne smiju biti dostupna djeci, domaćim životinjama i divljači.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi i uputstvu.

Korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje pet godina. Evidencija korištenja SZB može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku.

Ambalažu SZB potrebno je zbrinuti na propisan način.

Foto: rgbstock.com


Tagovi

Glodavci Miševi Voluharice Rodenticid Zatrovani mamci


Autorica

Dunja Kalember

Više [+]

Dunja je administratorica/urednica AgroKluba. Ima 28 godina i završila je diplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, smjer marketing. Voli uživati u životu i istinski je hedonist :) Njezin moto je: "Svaki dan se smij jer život je lijep" :)


Partner

Za koliko posto je smanjen ovogodišnji prinos u vašem vinogradu?

281


Glasova: 46

Od 10% do 20% 16,4%

Glasova: 47

Od 20% do 30% 16,7%

Glasova: 58

Od 30% do 50% 20,6%

Glasova: 79

Više od 50% 28,1%

Glasova: 51

100% 18,1%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajemo jabuke sorta idared iz vlastitih voćnjaka
OPG Smolek Donji Kraljevec, Međimurje
Cijena od 0,60 eur do 0,90 eur po kg, ovisno o količini, klasi, dostavi, ambalaži
Za sva pitanja i dogovore možete nazvati na 099 319 2800 (Danijela)