Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinska omotnica
  • 22.05.2019. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Nitko nema vrstu potpore kao vinogradari i vinari iz Vinske omotnice, iskoristite to!

Bili smo na radionici predstavljanja Nacionalnog programa pomoći sektoru vina. Nitko nema takvu vrstu potpore kakvu imaju vinogradari i vinari iz Vinske omotnice, čulo se na radionici. Što vam je sve na raspolaganju?

Foto: Pixabay/cocoparisienne
  • 1.137
  • 103
  • 0

Kod prijave na natječaj za Nacionalni program pomoći sektoru vina za 2019-2023. treba navesti trenutnu situaciju u vinogradu, od berbe do tretmana herbicidima da bi svi iskazani troškovi bili prihvatljivi, kazala je u utorak voditeljica Službe kontrole na terenu Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Lucija  Babić Kovačević na radionici o korištenju nove Vinske omotnice u Zagrebu.

Dodala je da je nedavno objavljen natječaj za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina koji ima za cilj povećanje konkurentnosti hrvatskih vinara kroz prilagodbu postojećih vinograda novim tehnikama upravljanja vinogradom i zamjenu sortimenta s visoko kvalitetnim sortama s naglaskom na autohtone sorte te premještanje vinograda na nagibe koji daju bolju kvalitetu grožđa. Pozvala je sve vinare da se jave u Agenciju, radi otklanjanja svih mogućih nesporazuma oko sadašnjih, ali i budućih natječaja, kao što je onaj o konverziji vinograda, koji će biti raspisan do kraja godine.

Nema mjesta sivoj ekonomiji  

Razina potpore za restrukturiranje vinarije iznosi do 75 posto od ukupno prihvatljivih troškova za aktivnosti dokumentirane računima, u ukupnom iznosu, te za troškove doprinosa u naravi. Najviši iznos ukupno prihvatljivih troškova po projektu iznosi milijun eura. Broj projekata odobrenih pojedinom korisniku u istoj godini nije ograničen, međutim u okviru jedne financijske godine. Projekt se maksimalno može produžiti na dvije godine, ali uz uvjet da je započet. No, ne može se istom korisniku odobriti potpora u iznosu većem od 750.000 eura, uključujući i nadoknadu gubitka dohotka.

Objavljen natječaj za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda

Kako se čulo, doprinosi u naravi, uz obvezan dnevnik rada za vinogradara/vinara, potrebno je voditi i za sate rada strojeva i opreme, a istu je potrebno i fotografirati i dokumentirati, što je dosad bila jedna od češćih pogrešaka korisnika. Babić Kovčević je istaknula da to sukladno mjeri znači 40 sati rada po hektaru, odnosno 25 kuna naknade za rad u vinogradu, što znači maksimalni trošak od tisuću kuna.   

Korisnici mogu ostvariti i naknadu za gubitak dohotka (u obliku financijske naknade ili prava na koegzistenciju, odnosno istovremeno postojanje starih i novih vinograda). No, nema paralelne financijske naknade za krčenje starih vinograda, najmanje deset godina, i korištenja istih u iduće tri godine. Dakle, nema mjesta sivoj ekonomiju u Vinskoj omotnici, već je nužan vlastiti rad kad je riječ o fizičkom radu u vinogradu te nisu prihvatljive, na natječaju, takve usluge susjeda, prijatelja ili rodbine, što je kod nas tradicija.    

Rekonstrukcija vinskog podruma, a ne žbukanje        

"U posljednje četiri godine objavljeno je sedam natječaja za mjeru restrukturiranje. Odobren je 71 projekt u ukupnom iznosu potpore od 59, 5 milijuna kuna, a isplaćena su 34 projekta u iznosu od 33,8 milijuna kuna. Boljoj iskoristivosti Vinske omotnice u iduće četiri godine, kad vinarima stoji na raspolaganju 63 milijuna kuna godišnje, trebalo bi doprinjeti širenje područja njihove aktivnosti i brža isplata, nakon kontrole na terenu. Slanjem ispisa iz knjigovodstva vinarije u Agenciju, taj se postupak još može i ubrzati, kazala je Babić Kovačević.

Voditeljica Službe za ulaganje u vinarije Kristina Bingula kazala je da je ovaj program 100 posto financiran sredstvima EU, koji ima za cilj povećanje domaće proizvodnje vina, posebno ekoloških vina. Novost  je u odnosu na ranije razdoblje, mogućnost kupnje vinarije, prenamjena zemljišta, uređenje okoliša i parkirališta te prilaznih puteva u vinarije.

Međutim, u raspravi su upravo prilazni putevi u vinarije, posebno oni koji se nalaze na privatnoj zemlji, bili kamen smutnje što se tiče prihvatljivih troškova. Uz to, istaknut je imovinski problem u nesređenoj gruntovnici u Dalmaciji, ali u određivanju proizvođačkih cijena vina, koje određuju sami vinari, a što će se kontrolirati na terenu. No, 'graševina neće moći biti skuplja od dingača s Pelješca' , tvrde nadležni iz Agencije.     

Nadalje, treba voditi računa da se ide u rekonstrukciju vinskog podruma, a ne njegovu adaptaciju. Dakle, žbukanje zidova u podrumu, nije prihatljiv trošak, kao ni stajski gnoj iz vlastitog uzgoja, usluge konzultanata, PDV  i niz drugih stvari.

Vinari traže referentne cijene  

EU konzultant Robert Ravenščak kazao je da nitko nema takvu vrstu potpore kakvu imaju vinogradari i vinari iz Vinske omotnice, jer posla imaju svi od dobavljača opreme za vinograde i proizvođača strojeva do njih samih, kojima četiri mjere iz Nacionalnog programa, pokrivaju baš sve. No, vinogradari traže referentne cijene u Vinskoj omotnici, bilo da se radi o izgradnji ili opremanju vinarija, jer je zbog probijanja troškovnika, bilo je i odustajanja od projekata. Međutim, Agencija ne želi odrediti referentne cijene zbog štimanja cijena na tržištu, a na natječaju prolazi ona najpovoljnija.

Posjetite radionice: predstavljanje Nacionalnog programa pomoći sektoru vina

Ivona Beatović predstavila je mjeru promidžbe na tržištima trećih  zemalja i mjeru informiranja u državama članicama. Maksimalni iznos potpore je za promidžbu vina 250.000 eura, a za informiranje 100.000 eura.  Dakle, prihvatljiv trošaka je dolazak stranog vinskog stručnjaka ili radionica na kojoj će se promovirati  domaća vina kao i izrada letaka, ali i oni moraju biti primjereno označeni, inače ništa od povrata investicije.


Tagovi

Vinska omotnica Radionica Vino Vinari


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]