AgroKlub.com

\

Vinogradarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Vinogradarstvo » Najbolja ruska vina s prostora gdje se sadilo i u antici

Najbolja ruska vina s prostora gdje se sadilo i u antici

Vinarija Fanagorija

Najbolja ruska vina s prostora gdje se sadilo i u antici

Datum: 16.07.2017. 12:00

Kategorija:

Vinogradarstvo

Vinogradi ove vinarije prostiru se na oko 2.800 hektara i godišnje proizvedu preko 20 milijuna litara vina, ali i drugih alkoholnih pića od pjenušaca do konjaka i votke od grožđa

Austrian Wine Challenge - AWC koji je na listi prestižnih globalnih vinskih događanja ocijenjen kao najmasovniji i gdje na provjeru kvalitete vina dolaze na tisuće vinara iz cijelog svijeta s desetinama tisuća uzoraka, za 2016. proglasilo je rusku vinariju Fanagorija najboljim proizvođačem vina u Rusiji i za kvalitetu joj dodijelio tri zlatne i tri srebrne medalje.

Vinarija Fanagorija smještena je na Tamanjskom poluotoku između Crnog i Azovskog mora, u ruskom Krasnodarskom kraju gdje su bila u antičkih vremena grčka naselja s razvijenim vinogradarstvom zbog blagog podneblja. Nazvana je po istoimenom antičkom gradu koji je postojao na ovom prostoru od 6. stoljeća prije Krista, pa sve do Srednjeg vijeka i dolaska Slavena, piše Russia beyond the headlines.

Godišnja prozvodnja 20 milijuna litara vina

Vinogradi ove vinarije prostiru se na oko 2 800 hektara i godišnje proizvedu preko 20 milijuna litara vina, ali i drugih alkoholnih pića od pjenušaca do konjaka i votke od grožđa. Usporedbe radi, Iločki podrumi godišnje proizvedu 4 milijuna litara vina. Ovdje je zaokružen kompletan ciklus uzgajanja vinove loze, proizvodnje vina, njegovog sazrijevanja i distribucije, a od 2012. Fanagorija je postala jedina tvrtka u Rusiji koja izrađuje hrastove bačve i mjesečno ih proizvede oko 300, kapaciteta od 100 do 600 litara i dio izvoze u Čile, Škotsku i druge zemlje. Vinarija od 2004. posjeduje i vlastitu liniju za proizvodnju keramike, zemljanih posuda za vino i likere ručne izrade koje nalikuju amforama otkrivenima pri arheološkim iskapanjima u Fanagoriji.

"Mi bismo željeli da se naša vina izbore sa širokom konkurencijom u trgovinama, ali to naravno nije lako. Stalno unaprjeđujemo i razvijamo naš proizvodni ciklus kako bismo sačuvali kvalitetu u svakoj pojedinačnoj boci", kaže Valentina Popandopulo, zamjenica ravnatelja za kvalitetu u ovoj jednoj od najvećih vinarija u Rusiji, dodajući kako su posebno ponosni na svoju kolekciju desertnih vina ledene berbe, koja obuhvaća sorte kao Muscat, Riesling, Sauvignon Blanc i Saperavi.

Svoje proizvode, vino i druga alkoholna pića, vinarija Fanagorija izvozi u izbirljiva tržišta Japana, Izraela i SAD.

Foto: Pixabay/jill111

Broj pregleda članka: 1233; Uspješnost članka: 85.65

Tagovi: Vino, Vinarija, Pjenušac, Vinograd, Rusija, Fanagorija

Ključne riječi članka: najbolja, ruska, vina, s, prostora, gdje, se, sadilo, i, u, antici, vinarija, fanagorija, litara, milijuna, kvalitetu, rusiji, litara vina, milijuna litara


Miroslav Flego

Svi tekstovi autora

Autor Miroslav Flego

Miroslav je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)