Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monitoring vinograda
  • 20.10.2021. 09:35
  • Požeško-slavonska, Kaptol

Nadzorom vinograda dronovima do uštede repromaterijala i vremena te većih prinosa

Nadzor nasada putem dronova demonstrirala je Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede u vinogradima Veleučilišta u Požegi, a u suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Foto: Ivan Krušelj
  • 644
  • 97
  • 0

"Monitoring vinograda primjenom metode daljinskih istraživanja dronovima“, demonstracijska je aktivnost koju je Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede održala u vinogradima Veleučilišta u Požegi, u Kaptolu, u suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek odnosno uz predavanje prof. dr. sc. Mladena Jurišića i izv. prof. dr. sc. Ivana Plaščaka.

Kako je pojasnio mag.ing.agr. Ivan Krušelj, prikazana su dva načina snimanja nasada RGB (kao na fotoaparatu) i multispektralnim kamerama te objašnjene vrste dronova koji se koriste u poljoprivredi, koje je dozvole potrebno imati za upravljanje dronom, način registracije leta pomoću aplikacije AMC portal, planiranje te način leta i prikupljanja snimaka.

"RGB kamere snimaju ljudskom oku vidljiv dio spektra, tj. vide isto što i ljudsko oko. Koriste se za klasičan, ali brži način kontrole nasada. Na taj način dronovi s RGB kamerama zamjenjuju čovjeka odnosno on ne mora hodati po nasadu i pratiti fenofaze razvoja bilja već to može napraviti s dronom, a što omogućuje brži i pravovremeni nadzor", objašnjava. 

Otkriva nepravilnosti unutar nasada 

Multispektralne kamere, pak, snimaju ljudskom oku nevidljivi dio spektra tj. infracrveni dio spektra (plava, zelena, crvena, crvena rubna i bliska infracrvena boja). Pomoću njih se mjeri refleksija klorofila u biljkama.

"Na osnovu refleksije klorofila mogu se pronaći nepravilnosti unutar nasada koje upućuju na postojanje nekih problema. Daljnjim analizama može se odrediti o kojim problemima se radi, npr. pojava bolesti i štetnika, nedostatak hraniva, nedostatak vode i slično", navodi Krušelj dodajući da je okupljenim brojnim vinogradarima i vinarima nakon leta dronom i prikupljanja snimaka prikazan način obrade snimaka i izrada karata u GIS-u (karte vegetacijskih indeksa, karte nedostataka vode, aplikativne karte…).

Demonstracija je održana u vinogradu u Kaptolu 

Analizom dobivenih karata, kaže dalje, mogu se vidjeti lokacije na kojima je došlo do stresa biljaka, razvoja bolesti, nedostataka hraniva ili nedostataka vode na osnovu čega se donose odluke o djelovanju na tim lokacijama tj. potrebama prskanja, potrebama gnojidbe, potrebama navodnjavanja i sl.

"Nadzor nasada i izrada karata služi ekonomskim i ekološkim poboljšanjima, pružajući prije svega mogućnosti uštede repromaterijala, strojeva i radnog vremena, ali i veće dobiti kroz veće prinose, unapređenja kvalitete proizvoda te smanjenju opterećenja okoliša", naglašava ovaj stručnjak Uprave za podršku razvoju poljoprivrede. 

Segment precizne poljoprivrede 

Cilj edukacije bio je upoznati poljoprivredne proizvođače s jednim segmentom precizne poljoprivrede tj. bespilotnim letjelicama opremljenim kamerama i GIS-om (geoinformacijski sustav) te mogućnostima koje nudi njihova primjena za unaprjeđenje vinogradarske proizvodnje.

Ispred Veleučilišta u Požegi domaćin je bio prodekan za razvoj doc. dr. sc. Berislav Andrlić. a potporu u organizaciji navedene demonstracije je pružila i udruga vinara i vinogradara, Kutjevački vinari uz svoju predstavnicu Veru Soldo Čamak.


Fotoprilog


Tagovi

Dronovi Demonstracija Nadzor vinograda Ivan Krušelj Mladen Jurišić Ivan Plašćak Berislav Andrlić Vera Soldo Čamak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).