Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o vinu
  • 24.08.2018. 15:55

Nacrt Zakona o vinu: Manje administriranja, veća kontrola na terenu?

Novim Zakonom o vinu donosi se pravni okvir proizvodnje grožđa i vina, prodaje vina u tržišno transparentnim uvjetima, jača uloga vinskih udruženja i unaprjeđuje marketing vina. Novi zakon predviđa manje administriranje, a veću kontrolu na terenu.

Foto: Pixabay/Couleur
  • 411
  • 22
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je Nacrt zakona o vinu u suradnji s proizvođačima iz sektora vinarstva i vinogradarstva. Nakon e-savjetovanja Ministarstvo je, stoji u njhovu priopćenju, razmotrilo sve pristigle komentare, a dio komentara je prihvaćen i uvršten u Nacrt zakona. Detaljno izvješće o provedenoj javnoj raspravi objavljeno je danas.

"Podsjetimo, novim Zakonom o vinu donosimo pravni okvir proizvodnje grožđa i vina, prodaje vina u tržišno transparentnim uvjetima, jačamo ulogu vinskih udruženja i unaprjeđujemo marketing vina. Novi zakon predviđa manje administriranje, a veću kontrolu na terenu. Ovo su njegove najvažnije značajke:

  • Uspostavlja 4 nove regije – vinarske i marketinške
  • Predviđa osnivanje i financiranje regionalnih organizacija vinara i nacionalnog odbora
  • Donosi ukidanje evidencijskih markica i uspostavu marketinških markica
  • Osigurava pojačanu kontrolu proizvodnje i prometa grožđa i vina
  • Decentralizira postupke organoleptičkog ocjenjivanja vina po vinarskim regijama
  • Uključuje male proizvođače u sustav kontrole bez financijskih opterećenja

Prijedlogom zakona o vinu omogućeno je udruživanje vinara i vinogradara na regionalnom nivou, radi njihove aktivnije uloge u promidžbenim aktivnostima i poslovima  marketinškog označavanja hrvatskih vina, ali i ocjenjivanja vina. Također, previđa način financiranja marketinških aktivnosti i razvoja proizvodnih specifikacija vina u okviru djelovanja regionalnih organizacija", navode iz Ministarstva.

Vinarske i marketinške regije 

Jasno je, dodaju, definiran razlikovni okvir za proizvodnju grožđa za vlastite potrebe u vrlo ograničenom obuhvatu na površinama do 0,1 ha od onih proizvođača grožđa, mošta i vina u proizvodnom, poduzetničkom i tržišno orijentiranom obuhvatu. Uređeni su postupci za učinkovitiju administrativnu kontrolu svih podataka koje su proizvođači grožđa i vina obvezni dostavljati. Ujedno se pojačava i kontrola na terenu koju će provoditi terenski vinski nadzornici sa svrhom provjere usklađenosti dostavljenih podataka sa stvarnim stanjem čime ojačavamo sustav sljedivosti proizvodnje grožđa i vina.

Uspostavljaju se  četiri nove regije (ujedno vinarske i marketinške): Slavonija i Hrvatsko Podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska.

"Decentraliziraju se kontrole vina prije stavljanja u promet što je moguće bliže vinskim regijama (kontrola fizikalno-kemijskih i organolpetičnih svojstava), uređujemo proizvodnju i promet grožđa te domaćih vina – radi kontrole kvalitete i suzbijanja sivog tržišta (neregistriranih vina na tržištu, nelojalne konkurencije). Dakle, prema prijedlogu vinara, ovim zakonom organoleptička kontrola vina više se neće obavljati samo u Zagrebu, nego će npr. vino s Pelješca ocjenjivati licencirani senzoričari s tog područja, dok će vina iz Kutjeva ocjenjivati senzoričari s tog područja (koji uključuju vinare područja koji se licenciraju). Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo (putem Zavoda za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo) osigurat će nužnu infrastrukturu za ocjenjivanje vina i jamčiti anonimnost uzoraka.

Prijedlog nacrta zakona upućuju Vladi 

Naime, pravila EU nalažu da se mora osigurati nepristranost i objektivnost u provedbi propisa u cilju zaštite potrošača i očuvanja vjerodostojnosti cijelog sustava proizvodnje vina. Sustavi kontrola u području vina moraju počivati na jednakim načelima kao i sustavi kontrola u području sigurnosti hrane. Zbog toga, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo zadržava ulogu nositelja senzoričkog ocjenjivanja vina, a u postupak uključujemo regionalne organizacije vinara koje će predlagati ocjenjivače, a samo ocjenjivanje vina provodit će komisija s većinski zastupljenim regionalnim ocjenjivačima. Ovime se osigurava podizanje razine kvalitete ocjenjivanja i kao i kvalitete samih vina, jer postupka ocjenjivanja provode ocjenjivači koji najbolje poznaju svojstva vina određene regije", zaključuje se u priopćenju.

Ministarstvo poljoprivrede će prijedlog nacrta zakona o vinu uputiti Vladi RH, nakon čega će biti upućen Hrvatskom saboru na prvo čitanje.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zakon o vinu Nacrt Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]