Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici
  • 22.07.2021. 13:55

Na lozi američki cvrčak, u povrtnjaku stjenice - vremenske neprilike pogoduju razvoju štetnika

Prilikom uporabe insekticida važno je obratiti pažnju na karencu, odnosno vrijeme od primjene sredstava pa sve do konzumacije plodova, upozorava viša stručna savjetnica Marijana Milušić.

Foto: Maja Celing Celić
  • 554
  • 113
  • 0

Američki cvrčak na vinovoj lozi, stjenice na povrću... Kako se klimatske prilike mijenjaju tako je i nametnika i štetnika u poljoprivrednoj proizvodnji sve više.

"Ovo vrijeme, zapara, pogoduje razvoju pepelnice, upozorava viša stručna savjetnica Marijana Milušić iz Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva podsjećajući vinogradare da svakako dalje rade i zaštitu od plamenjače. 

Najveću glavobolju pak, zadaje američki cvrčak, nametnik koji prenosi fitoplazmu, uzročnika opasne bolesti vinove loze – zlatne žutice, a čije se ličinke i odrasli oblici sve češće mogu naći na lozi. 

Bolest je to za koju nema lijeka, a jedino rješenje ako vinograd oboli je njegovo potpuno krčenje. Stoga, iz bivše Savjetodavne, apeliraju da se vinogradi dobro pregledavaju. 

"Ono što se preventivno može raditi je pratiti preporuke nas koji smo na terenu, pregledavamo žute ploče“, kaže Milušić. Također, dodaje, potrebno je raditi zaštitu insekticidima kako bi se uništio vektor koji leti s jednog trsa na drugi i prenosi fitoplazmu. 

Pregled žutih ploča u vinogradu (Foto: printscreen)

Navela je i koji su to simptomi bolesti koji postaju sve uočljiviji kako prolazi vegetacijska sezona.

"List bude kopljasto savijen prema naličju i na dodir nije gumenast, ne vraća se, nego lomi“, to je prvi simptom pojašnjava savjetnica. Ostale promjene vezane su za boju, stabljiku i mladice. 

Smrdljivi martini na povrću

Problema imaju i povrtlari, a kako otkriva Milušić dosta poziva stiže zbog većeg broja stjenica, ponajviše smrdljivog martina. 

"Vole rajčicu i mahune, a izazivaju velike štete. Proizvođači nemaju tu puno opcija i moraju koristiti insekticide“, ističe. 

Ipak, prilikom njihove uporabe važno je obratiti pažnju na karencu, odnosno vrijeme od primjene sredstava pa sve do konzumacije plodova. "Trudimo se na predavanjima objasniti proizvođačima koliko su opasni ostaci bilo kojih pesticida u hrani“, naglašava ova savjetnica. 

Mali povrtlari, preporučuje, umjesto agresivnih sredstava mogu koristiti biološke insekticide na bazi piretrina, od cvijeta buhača ili posaditi više češnjaka i komorača. 

Kako se zaštititi, ali i suzbiti štetnike ako dođe do napada pogledajte i u videu:


Tagovi

Štetnici Vremenske neprilike Američki cvrčak Smrdljivi martin Marijana Milušić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]