Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatna žutica
  • 08.07.2021. 16:30

Zlatna žutica vinove loze: Objavljena karta demarkiranih područja za 2021.

Simptomi na oboljelom trsu pojavljuju se najčešće krajem lipnja, a prema jeseni sve su više izraženi.

Foto: Wikimedia/ Josef Klement
  • 810
  • 466
  • 0

U Narodnim novinama od 2. srpnja 2021., objavljena je Odluka o određivanju demarkiranih područja u kojima se provode mjere za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze, obavijestili su iz Uprave za srručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede.

Kako navode, iz točke I. ove Odluke demarkirana područja obuhvaćaju zaraženo područje širine najmanje jedan kilometar od mjesta na kojem je utvrđena prisutnost ove bolesti i koje obuhvaća jednu ili više susjednih katastarskih općina te sigurnosno područje širine najmanje pet km računajući od granice zaraženog područja, koje obuhvaća više susjednih katastarskih općina koje okružuju zaraženo područje.

Inače, zlatna žutica jedna je od najštetnijih bolesti vinove loze u Europi, u  područjima u kojima se pojavi vrlo brzo poprima razmjere epidemije čineći velike gospodarske štete u trajnom gubitku zaraženih trsova.

Simptomi na oboljelom trsu pojavljuju se najčešće krajem lipnja, a prema jeseni sve su više izraženi. Pojavljuju se često na čitavom trsu, ali mogu zahvatiti samo dijelove trsa kao što su pojedinačne mladice na lucnju ili rezniku.

Listovi na oboljelim trsovima postaju čvrsti, boja im se mijenja i lako se uvijaju. Oni bijelih sorti prvo dobivaju žućkastu dok kod crnih sorti dobivaju crvenu boju. Također, zbog nagomilavanja šećera, lišće je krto pa se kod stiskanja s rukom drobi, za razliku od zdravog koji se gužva.

Zaraženo lišće razvija se ranije, ali otpada kasnije od nezaraženog.

Karte demarkiranih područja možete pronaći ovdje.

"Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o određivanju demarkiranih područja u kojima se provode mjere sprječavanja širenja i suzbijanja zlatne žutice vinove loze“, ističu.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zlatne žutice vinove loze Karta demarkiranih područja Trs


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.