Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 27.09.2008.

Na kršu sadi 60 tisuća loza

Zahvaljujući Vladinu projektu sadnje trajnih nasada, poznati prološki vinar Ante Grabovac priprema desetak hektara u kršu, koje će pretvoriti u reprezentativni vinograd

  • 1.670
  • 75
  • 0

Zahvaljujući Vladinu projektu sadnje trajnih nasada, poznati prološki vinar Ante Grabovac priprema desetak hektara u kršu, koje će pretvoriti u reprezentativni vinograd.

Veliko zanimanje Proložana vlada oko pripremanja terena za sadnju prvog, kako su ga nazvali - vinograda u kamenu. Radi se o imanju poznatog imotskog vinara i vinogradara Ante Grabovaca, koji će zasaditi 60 tisuća novih sadnica loze na brdskom predjelu Barbića dolac u općini Proložac.

Grabovac je dobio dugogodišnju koncesiju na državno zemljište, a zahvaljujući Vladinu projektu sadnje trajnih nasada, priprema desetak hektara ljutog krša, koje će pretvoriti u reprezentativni vinograd. Trenutačno teški strojevi usitnjavaju tvrdi imotski vapnenac i pretvaraju ga u plodno tlo. Upravo je jedan od uzroka stalnog iseljavanja stanovništva škrtost zemlje i ogroman trud koji se trebao uložiti da bi se iz krša izvukla “šaka plodne zemlje”.

Pitali smo Antu Grabovca što ga je nagnalo da sadi najveći vinograd na krškom predjelu Imotske krajine, a on će:

- Prirodni uvjeti koje ima Imotska krajina za uzgoj vinove loze, više su nego dobri. Trebalo je napraviti ovaj iskorak i uraditi nešto novo, a brojne pogodnosti koje imamo, trebamo iskoristiti. Nadam se da će mojim stopama krenuti i drugi imotski vinogradari. Ovo u Hrvatskoj nije ništa novo, već postoje ovakvi projekti u Istri, Ravnim kotarima, na Pelješcu, Hvaru...


Izvori

Slobodna Dalmacija