Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz vina
  • 12.04.2016. 17:30

Na jedno strano, kontrolira se četiri domaća vina

Nisu problem vina u boci koja se nalaze na polici. Ona zadovoljavaju zahtjeve. Problem su ona vina koja se prodaju u PET ambalaži od dvije do pet litara i više. Na tim vinima već na prvi pogled se vidi da ne zadovoljavaju minimalne uvjete.

Foto: jovanmandic/bigstockphoto.com
  • 599
  • 133
  • 0

Sva vina hrvatskih vinogaradara i vinara koja izlaze na tržište moraju proći stroge kemijske i organoleptičke analize. S druge strane, resorne inspekcije lani su uzele 21 uzorak uvoznih vina koja se prodaju na policama hrvatskih trgovina.

Broj uzoraka domaćih vina je za skoro četiri puta veći, njih 80. Ove drastične razlike iznesene su na okruglom stolu Vinarstvo RH u 2016. godini: Pritisak na cijene i bolja kontrola kvalitete vina na tržištu.

Hrvatske inspekcije veći katolici od pape

Uvriježena je javna priča kako su hrvatske inspekcije veći katolici od pape kada je u pitanju kontrola domaćeg dvorišta. Mljekari su godinama upozoravali kako mlijeko iz uvoza ne mora zadovoljiti ni približne rigorozne kontrole i zdravstvene zahtjeve, kao ono s hrvatskih farmi. O maslinovom ulju da se ne govori, koliko ga na policama ima deklariranog kao ekstradjevičanskog, a spada u lampante kategoriju. Takav pristup uz jaki uvoznički lobi učinio je medvjeđu uslugu domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji.

Vinarski sektor prate negativni trendovi rasta uvoza, osobito jeftinog vina, kako je na okruglom stolu kazala predstavnica Hrvatske gospodarske komore Žaklina Jurišić. "Od ulaska u EU, pad cijene vina je prisutan. Prosječna cijena vina je u boci je 1,9 eura, a u rinfuzi 0,59 eura", kaže Jurišić.

Problem su vina u PET ambalaži

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede Juraj Orenda kaže kako su oni zadovoljni jer je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da vina zadovoljavaju minimalne parametre koji stoje na deklaraciji, dok je obujam inspkecijskog nadzora ovisan o financijskim mogućnostima.

Orendino nezadovoljstvo ne dijele proizvođači koji točno znaju koji segment tržišta treba ciljati.

"Nisu problem vina u boci koja se nalaze na polici. Ona zadovoljavaju zahtjeve. Problem su ona vina koja se prodaju u PET ambalaži od dvije do pet litara i više. Na tim se vinima već na prvi pogled vidi da ne zadovoljavaju minimalne uvjete. Vino mora biti čist proizvod, a na dnu ambalaže vidi se talog", rekao je predstavnik proizvođača Dubravko Ćuk.

Pojačana kontrola potrebna za zaštitu domaćeg proizvođača

U uvjetima niske kupovne moći hrvatskih potrošača, ljudi se prije odluče na kupnju dvije litre vina za 12 do 14 kuna u plastičnoj boci, nego za kvalitetno domaće vino. Zbog smanjenih osobnih priroda radije se odlučuju na konzumiranje proizvoda loše kvalitete, na taj način riskirajući i svoje zdravlje. Pojačana kontrola na tržištu je potrebna kako bi se zaštitili i potrošači i domaći sektor vina. Primjeri pozitivne prakse u drugim EU zemljama iznio je ekspert i konzultant u vinskom sektoru Đuro Horvat.

"Zemlje EU se štite od loših proizvoda iz uvoza, ali i s domaćeg tržišta. U pojedinim regijama vrijede pravila da se na tržištu ne smiju naći vina koja su kvalitetom slabija od potencijala te regije. Na taj način se potiču i domaći proizvođači i štiti od uvoza proizvoda loše kvalitete", kaže Horvat.

Foto: jovanmandic/bigstockphoto.com


Tagovi

Vinarstvo PET ambalaža Kontrola


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]