Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 09.01.2009.

Na Hrnjevcu ledena berba

VINOGRADARI KUTJEVA D.D. ZAPOČELI BERBU TRAMINCA

  • 1.441
  • 71
  • 0

Vinogradari Kutjeva d.d. jučer su na lokalitetu Hrnjevac na nadmorskoj visini od gotovo 400 metara započeli ledenu berbu grožđa sorte traminac. Za nju je ove godine ostavljeno ukupno 8 hektara površine od kojih se pet odnosi na sortu traminac, a tri na graševinu. Ledena berba graševine započet će krajem ovoga tjedna. Iako se u ledenoj berbi po hektaru površine može dobiti tek 600 litara vina, što su čak deset puta manje količine negoli u jesenskoj berbi, ona je, prema riječima glavnog enologa Kutjeva Ivice Peraka, vrhunac proizvodnje svake vinarske kuće te su i takva vina izuzetno cijenjena na tržištu.

- Drago nam je što ovu godinu u kojoj slavimo jubilej 777 godina vinogradarstva i vinarstva započinjemo s ledenom berbom. Očekujemo da ćemo po hektaru dobiti oko 600 litara mošta, što su male količine, no iza njih stoji vrlo visoka kakvoća jer i na ovim niskim temperaturama dolazi do koncentracije šećera. Ove je godine ledena berba došla nešto ranije pa možemo očekivati i veće količine vina - rekao je Perak, navodeći kako su tek sada iza Nove godine ispunjeni svi uvjeti za ledenu berbu, koji primjerice traže da tri dana uzastopce temperatura bude sedam stupnjeva ispod ništice.

No vino iz ove berbe neće se tako skoro naći na tržištu jer, kako dalje doznajemo, fermentacija može trajati i dulje od devet mjeseci zbog visoke koncentracije šećera i kiselina. Vina iz ledene berbe vrhunac su vinogradarske proizvodnje, a da je to tako, potvrđuje i činjenica da kutjevačko vinogradarstvo više nema ledenih vina za prodaju na tržištu, iako su i cijene tih vina višestruko veće od uobičajenih. “Ledena berba nije samo perjanica vinogradarske proizvodnje. Ona donosi i profit jer je i cijena vina iz ledenih berbi višestruko veća negoli onih vina iz normalnih berbi”, zaključuje Perak.

Verica REBRINA