Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Gerštmajer
  • 27.05.2021. 15:20
  • Osječko-baranjska, Zmajevac

Mladi vinar Ivan Gerštmajer Zelember: Oduvijek sam znao da ću nastaviti obiteljski posao

Ovaj baranjski vinar osvojio je prestižno treće mjesto na nedavnom nacionalnom izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika. Ivan je četvrta generacija vinara u poznatoj obitelji i planira nastaviti tradiciju predaka.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.202
  • 464
  • 1

Ivan Gerštmajer Zelember četvrta je generacija vinogradara i vinara poznate baranjske obitelji Gerštmajer i dobitnik treće nagrade na nedavno održanom nacionalnom izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika.

Ovaj tridesetogodišnjak, agronom po struci, danas nastavlja obiteljsku tradiciju dugu 120 godina, od kada datira i najstariji dio podruma njihove vinarije u Zmajevcu.   

"Na ovom je lokalitetu nekada davno bila rimska utvrda, po čemu je Zmajevac inače poznat. Tu su nađene iskopine, rimski novčići, grobovi i drugi tragovi nazočnosti ljudi iz tog doba", priča nam Ivan dok obilazimo podrum, aludirajući da ovaj vinogradarski kraj tradiciju uzgoja vinove loze vuče iz tog vremena.  

Na pitanje kada je odlučio nastaviti očevim stopama, kaže da je to oduvijek znao, još od malih nogu kada je upisao srednju poljoprivrednu školu, a potvrdio i kasnije završivši Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Ivan u vinogradu kojega je djed zasadio

Lokalni savjetodavci su ga nominirali, predložili mu da aplicira na ovo natjecanje, a on sam ispunio prijavu. "Mislim da je prevagu u ovom izboru imala naša prepoznatljivost i činjenica da sam četvrta generacija", kaže mladi vinar i dodaje da je ključna bila i dobro napisana obiteljska priča kao i prepoznati razvojni planovi.

U ovoj vinariji sve rade zajedno, ulažu u budućnost, a njegova je uloga svakim danom sve veća. 

"Čak štoviše, i za projekte što sam ih pisao i provodio, sam sam birao svu opremu. Sve što se tiče mehanizacije, skladištenja i prerade vina", otkriva i naglašava kako drže korak s trendovima i novim tehnologijama, ali i da čuvaju tradiciju.

"Nove tehnologije da, ali stil i prepoznatljivost trebamo zadržati. Mišljenja sam da će se na tržištu sve više tražiti prepoznatljiva vina, a ne ona koja su sva na istu šablonu", predviđa i otkriva da nasade ne planira povećavati, ali strukturu sortimenta planira korigirati. 

Mihalj Gerstmajer: dosta kukanja, radimo da nam bude bolje

"Nešto bih mijenjao što se tiče crnih sorata. Frankovku i cabernet sauvignon imamo, a dodao bih još malo merlota i crnog pinota, ali ne previše. Od bijelih sorata nešto više pinota bijelog"., otkriva i dodaje da u rajnskom rizlingu vidi veliki potencijal jer ga u ovom kraju nema puno, a imaju slične klimatske uvjete kao u dolini Rajne, budući da su u blizini velike rijeke (Dunav, nap.a.). 

"Prepoznatljivi smo po njemu, pogotovo izborna berba, kasna berba, što ima svijetlu budućnost", vizionarski zaključuje najmlađi vinar vinotočja Gerštmajer.


Fotoprilog


Tagovi

Najbolji mladi poljoprivrednik Zmajevac Ivan Gerštmajer Zelember Vinotočje Gerštmajer


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!