Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke
  • 17.07.2013.
  • Međimurska

Mjere u zaštiti vinove loze

Obavijest međimurskim vinogradarima o mjerama treće usmjerene zaštite vinograda nakon cvatnje.

Foto: RGBStock.com
  • 201
  • 18
  • 0

Početkom mjeseca srpnja, odnosno prije 14 dana upućena je preporuka o drugoj zaštiti vinograda nakon cvatnje. U njoj smo u dnevnim uputama vinogradare upozoravali na primjenu bakarno-sistemnih fungicida protiv plamenjače ili peronospore, zatim nastavku kvalitetne zaštite kombiniranim fungicidima protiv pepelnice, također smo preporučili koristiti i specifične botriticide protiv rane plijesni a prije zatvaranja grozdova i važno upozorenje o početku leta druge ili ljetne generacije pepeljastog grožđanog moljca, te potrebi primjene insekticida.

U noći 6./7. srpnja 2013. na svim lokalitetima u vinogorju zabilježili kišu, tada je na lokalitetu Trnovčak mjernim uređajem zabilježeno 27,2 mm a na lokalitetu Orehovčak čak 39,5 mm oborina. Kratkotrajni pljusak ponovno je zabilježen prije dva dana, u popodnevnim satima 15. srpnja 2013., kada je na mjernom lokalitetu Trnovčak zabilježeno 4,6 mm kiše, a na nekim lokalitetima u istočnom dijelu županije čak i tuča. Prosječna dnevna relativna vlažnost zraka u posljednjih je 14 dana u rasponu od 60,5 do 88,7 %, a pritom su najviše dnevne temperature dosezale vrijednosti 24,9° do 30,6°C. Dakle, dominira vruće i vrlo sparno meteorološko razdoblje, što najviše pogoduje razvoju i širenju pepelnice grožđa (Erysiphe/Uncinula necator).

Na poljskom mikro-pokusu poljoprivredno-savjetodavne službe iz Čakovca na netretiranom trsju sorte moslavac bijeli ili šipon zaraza grožđa pepelnicom je krajem prve dekade mjeseca srpnja bila u rasponu od 5 do 45 %! Također, na vršnom se lišću u prvoj polovici srpnja 2013. se jačoj mjeri pojavljuju simptomi plamenjače ili peronospore (Plasmopara viticola), ali većina vinogradara u prvoj dekadi mjeseca srpnja reže vršne dijelove mladica u nasadima, pa se na taj način mehanički uklanja ovaj izvor zaraze.

Na praćenim lokalitetima Sveti Urban, Orehovčak i Trnovčak u razdoblju do 12. srpnja 2013. zabilježili je nastavak kritičnog leta druge generacije pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana).

Meteorolozi narednog vikenda najavljuju mogućnosti manjih dnevnih oborina, uz raspon najviših dnevnih temperatura od 26° do 31°C. U takvim uvjetima valja nastaviti zaštitu od plamenjače i peronospore, a naročito protiv pepelnice i ponoviti drugu usmjerenu aplikaciju protiv ljetne generacije pepeljastog grožđanog moljca.

Pripravci za višekratno suzbijanje plamenjače, pepelnice i grožđanih moljaca prema integriranim načelima objavljeni su u ranijim preporukama.

Zbog otrovnosti i opasnosti insekticida protiv grožđanih moljaca na pčele, potrebno je prije primjene insekticida pokositi cvatući podrast u vinogradima (naročito bijelu djetelinu), te primjenu obavljati u kasnijim večernjim satima kada pčele ne lete.

Moguće je koristiti i folijarna gnojiva sa naglašenim sadržajem magnezija i kalija.

Sredinom srpnja u nasadima gdje se pepelnica moguće pojavljuje na bobicama, dodatno između dvije redovite zaštite preporučujemo u zonu grožđa primijeniti meptil-dinokap (Karathane Gold EC).

U mladim nasadima sadnje 2013. ili 2012. godine u mjerama zaštite protiv plamenjače prednost dajemo pripravcima koji sadrže Al-fosetil, te im dodati jedan od organskih fungicida protiv pepelnice.

Autor: mr. sc. Milorad Šubić, dipl. inž. agr. Foto: RGBStock.com


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner