Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke
  • 12.07.2013.
  • Dubrovačko-neretvanska

Mjere u zaštiti vinove loze

Obavijest vinogradarima Dubrovačko-neretvanske županije.

Foto: RGBStock.com
  • 165
  • 15
  • 0

Zadnja preporuka za zaštitu vinove loze bila je prije 10 dana. U tom periodu na području Dubrovačko -neretvanske županije imali smo vruće i sparno vrijeme s temperaturama od 30 - 35 °C uz visoku relativnu vlagu zraka s povremenim pljuskovima. Takve vremenske prilike uvjetovale su mogućnost infekcijama uzročnicima pepelnice (Uncinula necator), peronospore (Plasmopara viticola) i sive plijesni (Botrytis cinerea). Obzirom da se isti vremenski uvjeti nastavljaju i u narednom tjednu , potrebno je nastaviti sa zaštitom vinograda.

Zaštita od uzročnika peronospore moguća je bakrenim pripravcima. Zaštita od uzročnika pepelnice moguća je sumpornim pripravcima. Za zaštitu od obje bolesti u dobro zaštićivanim vinogradima moguće je koristiti strobilurinske pripravke. Zaštitu od uzročnika sive plijesni moguće je provoditi samo u zonu grozda jednim od botriticida.

U vinogradima gdje ima prisutnih gusjenica grožđanih moljaca moguće je primijeniti jedan od navedenih pripravaka, Avaunt 15 SC, Coragen 20 SC, Affirm, Laser, Reldan 40 EC, Lino, Rely 40.

Zaštitu provoditi kasno navečer zbog visokih temperatura, a zaštitna sredstva primijeniti sukladno uputama priloženim uz zaštitno sredstvo. Svako tretiranje je potrebno evidentirati, a ambalažu pravilno zbrinuti.

Autor: Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr. Foto: RGBStock.com


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]